Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама млади учени от СУ "Свети Климент Охридски" проведоха семинар в Обсерваторията в Кърджали

Школите по астрономия помагат на учениците да навлязат във високата наука

Милен Минев и Стефан Стефанов
Снимка: Валентина Иванова


Двама млади учени от Софийски университет "Свети Климент Охридски" се включиха в работата на есенно-зимното издание на Школата по астрономия "Бели брези". Те споделят своя опит в обработването на цифровите фотографски данни с учениците от Астрономически клуб "Вега" в Кърджали. Стефан Стефанов е студент, а Милен Минев е докторант в катедра "Астрономия". Каква е ролята на школите, клубовете и обсерватории за навлизане във високата наука, тъй като астрономията не е засегната в учебните планове на българските ученици? Помагат ли астрономическите изследвания на хората да живеят по-добре? Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова със Стефан Стефанов и Милен Митев:


Стефан Стефанов: Учим децата как да обработват изображения от фотоапарати, защото да се снимат звезди не е толкова лесно, както да се снимат пейзажи и хора. Използват се интересни техники. Софтуерът е достъпен. Не е нужно да имате скъпа техника, за да снимате звезди.

Милен Митев: Повечето деца, които идват в университета, не са изучавали астрономия, тъй като я няма в учебните програми. Те са две групи - едните нямат никаква представа, но им се вижда интересно, а другите са ходили на олимпиади, курсове и кръжоци и са на високо ниво. Школи като тази на Белите брези дава възможност на учениците да се докоснат до наблюденията и да работят с професионалисти. Колкото повече такива школи има, толкова по-добре за децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00