Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Симова: Вкусът на водката зависи от концентрацията на алкохол и качеството на водата

Преди броени дни чествахме рождения ден на руската водка. На 31 януари  през 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава своята докторска дисертация „За съединяването на спирта с водата“, над която ученият работи две години. Според редица учени описаният в труда разтвор от 40 градуса става основа за днешната класическа руска водка. Дисертацията се съхранява в музея на Менделеев в Санктпетербургския държавен университет.

Водката се прави се чрез ферментиране и след това дестилиране на прости захари и каша от зърно или зеленчукови вещества. Тя се произвежда от зърно, домати, меласа, цвекло и различни други растения, разказва бараманът Пламена Симова.

Тъй като водката е смятана за неутрална съставка, тя служи за смесване и подсилване на други напитки. През 19ти век, високоградусният „руски дух” е бил високо ценен от испанските производители на шери, които го внасяли, за да подсилват вината си.
Овкусените видове водка са от самото начало, първоначално, за да бъде замаскиран вкуса на първите примитивни водки, а по-късно – като отличителен знак за дестилаторски умения.

Колко вида водка има и какви коктейли с водка предпочитат жителите на Кърджали, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Пламена Симова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Асен Меджидиев: Навсякъде в Западна Европа има дефицит на детски специалисти

Създател на Националната инициатива "Детско здраве-Пирогов" е д-р Асен Меджидиев, началник на клиниката по УНГ в Пирогов, председател на Столична лекарска колегия и бивш служебен министър на здравеопазването. С него разговарях за важността за високоспециализираната диагностика и за значимостта на подобни събития. Д-р Меджидиев за кампанията..

публикувано на 12.11.24 в 13:08

Деца пеят с духа на Кичка Савова

В дома на фолклорен ансамбъл "Тракия", в Пловдив, звучаха песните на тракийската певица Кичка Савова. Под ръководството на народната певица Дарина Славова, шест деца от страната разучаваха песните на Кичка Савова в майсторски клас. Те са лауреати от МФФ "С песните на Кичка Савова", който се провежда в Сладун. Майсторският клас е организиран от..

публикувано на 10.11.24 в 21:10
Дизайнерката на шапки от Кърджали Йоана Валериева

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще ви запозная с поредната инициатива на лекари от "Пирогов", община Златоград и Столичната лекарска колегия за прегледи на деца от малките населени места.  В сезона на грипа и респираторните заболявания, необходимостта особено от добър специалист по "Уши, нос и гърло" нараства, а това беше една от..

публикувано на 10.11.24 в 18:27

Росица Генчева - Пазител на традициите в раздел "Кулинария"

Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов. Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица..

публикувано на 06.11.24 в 14:20

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене За да работят общините е нужно да има по-скоро редовно правителство. Това каза Ерол Мюмюн, кметът на община Кърджали, който се отказа от депутатското място в 51 НС. Припомням, че той бе водач на листата на ДПС Ново Начало в Кърджали, където формацията бе победител на..

публикувано на 05.11.24 в 19:10

Роса Соколова представи книгата си завет в прегръдката на Керимовата къща

"Майка ми беше от хората, които оцеляват с обич и доброта.   Живееше в прошка.  Тя не си отиде преди повече от 20 години, остана, за да ни пази.  В размисъл съм за хляба-змия , който се прави за Сирни Заговезни. За очите на змията, за наричането, за разчупването и за раздаването, за прошката, за искането и моженето, за търсенето и..

публикувано на 05.11.24 в 16:08

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Ви отвеждаме на пазара в Бишкек, Киргизстан, където пазарлъкът е нещо свещено. За това ни разказва Магдалена Гигова. Нурай Садулов ще ни отведе в страната на любовта и виното , Франция с рубриката "Франция, Мон Амур"!   Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 03.11.24 в 17:42