Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайловград чист от COVID-19


Приключи тестването на първата група за коронавирус в Ивайловград. Направени бяха скрининг тестове, с европейски сертификат за качество EN ISO 13485:2020. Това са същите тестове, с които РЗИ изследва жителите на Банско. 150-те теста бяха купени още в началото на обявяването на извънредното положение в България.

35 са изследваните днес лица от рискови групи в Ивайловград.

“Щастлива съм да Ви споделя, че всички проби са отрицателни и съм длъжна да Ви разясня какво значи това – нито един от тестваните жители на общината няма антитела, т.е. IgG и IgM, което означава, че никой от изследваните не е бил в контакт с опасния вирус. На този етап, един месец след извънредното положение, смея да твърдя - община Ивайловград е чиста от коронавирус!” – сподели кметът на община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова, под чието нареждане бяха закупени и извършени скрининг-тестовете.
След Великден ще бъде извършен и втори скрининг на нови лица, отново от рисковите групи.


„И всичко това за спокойствието на ивайловградчани.
Видно е, че мерките, които сме предприели в община Ивайловград дават резултат.
Пак апелирам да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб!
Дано добрите новини продължат!”
. – каза г-жа Овчарова, в своето обръщение към гражданите на Ивайловград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кърджалийските деца през лятото предпочитат да почиват в базата на Равда

И тази година има интерес към почивните бази, които предлагат от регионалната структура на „Ученически отдих и спорт“ към Министерството на образованието. Учениците от област Кърджали могат да избират между 22 морски и 9 планински бази. Димитър Митрев, главен специалист в „Ученически отдих и спорт съобщи за Радио Кърджали:  "Нашите деца предпочитат да..

публикувано на 20.08.24 в 17:30

СЗО: Маймунската шарка е контролируема и не е новият Covid-19

Висш представител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка (mpox), независимо дали новият или старият щам, не е новият Covid-19, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, предаде Ройтерс. "Ние можем и трябва да се справим заедно с mpox", каза по време на брифинг за медиите в ООН Ханс Клуге,..

публикувано на 20.08.24 в 17:00

Община Ардино закупи нов автомобил за почистване на уличната мрежа

Община Ардино закупи нов автомобил за почистване на общинската пътна и улична мрежа. С него ще може да се извършва кастрене и подрязване на дървета и клони, както и почистване на крайпътни банкети.  Автомобилът е оборудван и със снегопочистващо гребло. Това позволява да се използва за зимно поддържане и снегопочистване на територията на общината...

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение. Oсвободиха..

публикувано на 20.08.24 в 12:57

Трима нападатели застреляха бизнесмен в Истанбул и избягаха в България

Неидентифицирани нападатели убиха човек в Истанбул и избягаха в България, предаде БГНЕС. Полицията в Истанбул е започнала мащабно разследване на престъплението, извършено на 19 август. Жертвата е бизнесменът Абдулкадир Анас - арабин от Израел. Други двама мъже са ранени при стрелбата. Заподозрените за престъплението са трима души, съобщиха турските..

публикувано на 20.08.24 в 11:01
Горица Грънчарова–Кожарева

Обявяват състава на новото служебно правителство

Имената на новите служебни министри ще бъдат обявени до броени часове.  Горица Грънчарова- Кожарева ще върне днес на президента Румен Радев папката с предложените от нея 19 кандидати за постовете в изпълнителната власт. След това държавният глава трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство и да насрочи..

публикувано на 19.08.24 в 07:51
Снимката е илюстративна

"Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция" проведоха в София

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция", а в района имаше полицейско присъствие. Турският парламент прие в края на юли закон,..

публикувано на 18.08.24 в 11:50