По традиция сезона на черешите започна с космически цени. До преди дни килограм от златните плодове струваше около 30лв, основно внос от Гърция. За да не се стряскат купувачите, търговците нерядко обявяват на етикетите цена за 100 грама или половин килограм. Така за 3 лева можехме да опитаме вкуса на около 20 череши, колкото са 100 грама. Космическите цени при първите за сезона череши не са оправдани, но за спекула не може да се говори, смятат от комисията, която следи пазара на едро. При този силен дефицит - един такъв марж, при тази цена, е възможен смятат купувачите на пазара в Кърджали. Въпреки това по-скъпите череши се купуват докато българските не достигнат до пазара, разказват производителите.
Заради по-студената пролет обаче българските череши тази година закъсняха по пазарите, за което ни предупреждаваха и агрономите. До преди ден-два трудно можехме да намерим български череши заради закъснялата пролет, казват търговци. Към момента черешите на Кърджалийския пазар варират между 4,00 и 6,50 лева, като в Момчилград черешата стига цена до цена 7,50лв. "В началото всяка една стока върви, след това няма търсене. После, според предлагането – цената ще се коригира, ще стигне нормални равнища”, посочват продавачи, като уточняват че кърджалийци отварят портмонетата за череши едва когато тя падне до 2лв.
Въпреки закъснялата реколта очакванията в някои районни са за по-високи добиви, което от своя страна трябва да окаже влияние в цената, в случая по-ниски от миналата година. В други районни обаче не са толкова оптимистични, понеже тази година нямаше летеж на пчели, които да извършат необходимото опрашване от където се получава и недоброто завързване при черешите. Въпреки това родните производители се надяват на износ към Италия заради сланата. Същевременно припомняме че череши в България се внасят най често през зимните месеци. Основно от Чили И Аржентина. Заради дългия път и скъпия транспорт до пазарите у нас цените им достига космически нива. В някои случаи и рекордните над 100лв.
Волята на хората е да има редовен кабинет, той има вероятност да изкара и цял мандат, коментира новото правителство "Желязков" областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. БСП, по думите му, е станало по-прагматично, а и ГЕРБ-СДС не е същото, тъй като са направили много компромиси, за да отговорят на исканията на хората. С Милко..
Потребителите, които получават заплашителни имейли с предупреждения за съд при отказ да приемат пратка, да не изпадат в паника, а да извършват проверки, съветва Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" по повод множество сигнали и запитвания след покупки по време на празниците. Съобщенията гласят, че получателят трябва..
Преди време ви срещнахме с музиканта Я вор Русинов, който живее в обезлюденото село Горно Луково само с още няколко жители и съпругата си. Преди пет години животът в града ги накарал да изберат малкото населено място. Заради новия лукс - тишината, природата и спокойствието. Както и домашните домати, тиквички и лук, които нямат нищо общо..
Продължава разговора ми с Руска Стоянова - предприемач, която вярва и използва силата на растенията. В рода й има случаи на изцеления от лечебните билки и това подсилва сигурността й, че те наистина работят. От малка помни как майка й се лекув а с полски хвощ, турта и бял равнец за различни женски заболявания. Трябва ли обаче и да вярваме,..
Пътуването с влак винаги носи емоция, а маршрутът на "Родопската гъсеница" в региона на Източните Родопи предлага уникално преживяване. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите около жп гара Подкова — най-южната гара в България, която е отправна точка за еднодневни приключения сред родопската природа. По време на пътуването към Подкова ще..
Галина Попова, старши учител по икономически дисциплини в Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали стана съавтор на учебно помагало за обучение на млади предприемачи. В заключителния етап на Националния форум за иновации, провел се неотдавна с участието на министъра на образованието проф. Галин Цоков, заместник-министри, представители на..
Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478