В разгара на лятото апетитните изкушения ни чакат на всяка крачка по централните улици и парковете. Палачинки, царевица сладолед, бургери, дюнери, та дори и скара на припек са част от менюто на което попадаме докато се разхождаме из Кърджали. В жегите най-сериозен е риска за продуктите които са изложени директно на припек. Всяко съхранение на тези продукти повече от 20-30 минути прави продуктите рискови, категорични са експерти. Правим проверка и се спираме на известна дюнерджийница в града за да проверим как се работи в горещините. Там срещаме собственика Расим Камбер, който ни разказва и за потокът от хора.
„Училищата вече затвориха, но пък идват хора от чужбина, от цяла Европа. Арабската питка е сред най-предпочитания дюнер, защото е по-лек.“
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса. За да е безопасна храната която се предлага на открито трябва да се спазват някои основни правила. Повечето сосове особено с яйца трябва да са в хладилник. Неопаковани храни не бива да се на пряк контакт с клиентите. Въпреки, че Расим Камбер държи всички сосове в хладилник, той прави сосовете и без майонеза.
Когато продуктите не са добре съхранявани през летните месеци се превръщат в добра среда за развитие на т.н. патогени, които причиняват инфекции. На всеки 20 мин имаме клетъчно делене. Стотици милиони, милиарди в рамките на денонощие. Веднъж попаднали в организма чрез храната опасните бактерии причиняват различни инфекции. Не рядко през летните месеци се стига до хранителни натривания. Най рисковите групи са възрастните и по-малките деца които са лесни податливи на дехидратация. А формулата за бързо връщане към нормалния ритъм за диети и много течности. Солена вода, цитрусови плодове и чайове. Това са и основните елементи в лятното меню на кърджалици.
През топлите месеци баничката остават на второ място сред кърджалийци, като в горещото време превес взимат милинките и мекиците твърдят от местна баничарница. Лятно време вървят и ритуалните пити, заради увеличаването броя на сватбените тържества.
При най-опасните храни през лятото попадат морските дарове. Миди, скариди, сурова риба са сред най бързо развалящата се храна. Неприятна шега през летните дни може да ни изиграе и сушито. В истинска бактериална бомба през лятото могат да се превърнат и яйцата. Те могат да ни докарат Най често салмонела, макар че по черупка могат да се контаминират и с други патогени.
Малотрайни колбаси, кайма и дори скара също попадат в рисковия списък през лятото, както и млечните продукти. Изненадващо в списъка попадат и плодовете и зеленчуците. Въпреки че са най-добрата храна през лятото, често са и източник на патогени. Затова същите трябва задължително грижливо да се измиват преди консумация. Опасните бактерии бързо се размножават и по сладоледа, дори и в леда на коктейлите. Експертите съветват през лятото да избягваме и екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на свежи храни и напитки, които обаче са добре измити или обработени.
Волята на хората е да има редовен кабинет, той има вероятност да изкара и цял мандат, коментира новото правителство "Желязков" областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. БСП, по думите му, е станало по-прагматично, а и ГЕРБ-СДС не е същото, тъй като са направили много компромиси, за да отговорят на исканията на хората. С Милко..
Потребителите, които получават заплашителни имейли с предупреждения за съд при отказ да приемат пратка, да не изпадат в паника, а да извършват проверки, съветва Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" по повод множество сигнали и запитвания след покупки по време на празниците. Съобщенията гласят, че получателят трябва..
Преди време ви срещнахме с музиканта Я вор Русинов, който живее в обезлюденото село Горно Луково само с още няколко жители и съпругата си. Преди пет години животът в града ги накарал да изберат малкото населено място. Заради новия лукс - тишината, природата и спокойствието. Както и домашните домати, тиквички и лук, които нямат нищо общо..
Продължава разговора ми с Руска Стоянова - предприемач, която вярва и използва силата на растенията. В рода й има случаи на изцеления от лечебните билки и това подсилва сигурността й, че те наистина работят. От малка помни как майка й се лекув а с полски хвощ, турта и бял равнец за различни женски заболявания. Трябва ли обаче и да вярваме,..
Пътуването с влак винаги носи емоция, а маршрутът на "Родопската гъсеница" в региона на Източните Родопи предлага уникално преживяване. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите около жп гара Подкова — най-южната гара в България, която е отправна точка за еднодневни приключения сред родопската природа. По време на пътуването към Подкова ще..
Галина Попова, старши учител по икономически дисциплини в Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали стана съавтор на учебно помагало за обучение на млади предприемачи. В заключителния етап на Националния форум за иновации, провел се неотдавна с участието на министъра на образованието проф. Галин Цоков, заместник-министри, представители на..
Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478