Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?



След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.

Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.

В момента карфиолът е на цена от-  2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.

Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.

Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:

"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "

Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.

Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Хората в огромната си част искат редовен кабинет

Волята на хората е да има редовен кабинет, той има вероятност да изкара и цял мандат, коментира новото правителство "Желязков" областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. БСП, по думите му, е станало по-прагматично, а и ГЕРБ-СДС не е същото, тъй като са направили много компромиси, за да отговорят на исканията на хората. С Милко..

публикувано на 16.01.25 в 14:45

Габриела Руменова: Мними търговци злоупотребяват с лични данни и ни подвеждат с пратки

Потребителите, които получават заплашителни имейли с предупреждения за съд при отказ да приемат пратка, да не изпадат в паника, а да извършват проверки, съветва  Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" по повод множество сигнали и запитвания след покупки по време на празниците.  Съобщенията гласят, че получателят трябва..

публикувано на 16.01.25 в 12:47

Зимната приказка на Явор Русинов в Горно Луково

Преди време ви срещнахме с музиканта Я вор Русинов, който живее в обезлюденото село Горно Луково само с още няколко жители и съпругата си.  Преди пет години животът в града ги накарал да изберат малкото населено място. Заради новия лукс - тишината, природата и спокойствието. Както и домашните домати, тиквички и лук, които нямат нищо общо..

публикувано на 14.01.25 в 16:35

Руска Стоянова - фея на билките

Продължава разговора ми с Руска Стоянова - предприемач, която вярва и използва силата на растенията. В рода й има случаи на изцеления от лечебните билки и това подсилва сигурността й, че те наистина работят. От малка помни как майка й се лекув а с полски хвощ, турта и бял равнец за различни женски заболявания. Трябва ли обаче и да вярваме,..

публикувано на 14.01.25 в 13:28
Дървената джамия на

Жп пътуване до Подкова: Природни красоти, легенди и културни съкровища в Източните Родопи

Пътуването с влак винаги носи емоция, а маршрутът на "Родопската гъсеница" в региона на Източните Родопи предлага уникално преживяване. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите около жп гара Подкова — най-южната гара в България, която е отправна точка за еднодневни приключения сред родопската природа. По време на пътуването към Подкова ще..

публикувано на 13.01.25 в 11:30
Авторите на учебното помагало с министър Галин Цоков

Учителка от „Йовков“ стана съавтор на учебник за предприемачи

Галина Попова, старши учител по икономически дисциплини в Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали стана съавтор на учебно помагало за обучение на млади предприемачи. В заключителния етап на Националния форум за иновации, провел се неотдавна с участието на министъра на образованието проф. Галин Цоков, заместник-министри, представители на..

публикувано на 16.01.25 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..

публикувано на 12.01.25 в 17:46