Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реката тук в едно събира Родина, дълг, вина и болка..."

На 12 декември се навършват 32 години от трагедията във Върбица, когато десет военни загиват в придошлите ѝ води

Навършиха се 32 години от трагедията в река Върбица, когато придошлите води отнеха 10 млади живота на военнослужещи от поделението в Момчилград. 
По традиция общината в Момчилград организира всяка година на 12 декември възпоменателна церемония на паметника, който е изграден на брега на реката и бележи мястото на тежката катастрофа. 
В понеделник сутринта венци и цветя напаметника поднесоха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателя на Общинския съвет Ерсин Юмер, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински служители, момчилградчани. Присъстващите на церемонията почетоха с едноминутно мълчание паметта на лейтенантите Илиян Попски и Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейторите Велин Хаджиев, Желязко Христов и Иван Янков, редниците Красимир Канев, Николай Сандев, Петко Петков, Стефан Стефанов. 10-мата загиват на 12 декември 1990 година след като при форсиране с военни машини на Върбица са отнесени от приливна вълна, образувала се в резултат от няколко дневните валежи от дъжд.

"12 декември е една черна дата в историята на Момчилград. В този ден десет млади мъже в разцвета на живота си, които служат на родината, намират смъртта си във водите на реката. Момчилград няма да ги забрави", каза кметът на общината Илкнур Кязим по време на церемонията.

Трагичен инцидент, който остави отпечатък върху живота на всички ни. Така определи случилото се през 1990-та Пламен Петков, който тогава, преди 32 години, е бил началник служба "Възпитателна работа , информация и връзки с обществеността" във военното поделение в Момчилград.

"Както пише в поделението - болка, тревога и вина, всичко е слято в едно. Има и виновни, има и болка", казва Пламен Петков. Той си спомня, че в началото водата е била малко, после е започнала да се покачва и започва да влачи камъни и дървета, което прави спасяването почти невъзможно. Въпреки това половината от заседналите в реката са спасени. За десетимата загинали спасението не идва. "Дойде вертолет, но той закъсня. Последният войник към 12 и нещо се удави, а вертолетът дойде десет минути след това", разказа още Пламен Петков. 
Грешката я знаят всички, които са запознати с военните дела. В реката са влезли едновременно и с голяма скорост всички тежки машини, а по правилата първо минава едната, след като излезе на другия бряг влиза втората и така, докато премине цялата колона. В добавка е неопитността и решението на командването да се чака вертолет.
"Шофьор съм на линейка. Три-четири пъти идвах. Войниците викаха за помощ... Тук местните викаха, дайте да вземем въжета, да вържем гуми и да ги пускаме, все ще се спаси някой", спомня си и Панайот Стамов и допълва, че военните са били против и са настоявали да се чака вертолета. 

Синът на Величка Митева е служил в поделението  през 1990 година. Тя е на възпоминателната церемония от негово име и разказва: "По някаква случайност не беше на машините. С автобус е отишъл на стрелбището. Аз бях тук. Дойдохме с още две жени. Беше ужас. Този мост беше въжен, който се люлееше отвсякъде. Когато дойдохме, имаше машини, които още се виждаха до половината. Водата продължаваше да приижда със страшна сила. Голяма трагедия беше... Моят син ми се обади сега. Той е в Копенхаген. Майко, да не забравиш, че днес е 12 декември, каза ми. Всяка година на 12 декември идвам. Защото съм благодарна, че моят син остана и много тъгувам за тези деца."

Панайот Стамов също идва всяка година, защото е участвал и е помагал тогава. "Влече ме нещо да идвам", казва той.

А Пейчо Марков смята, че е можело момчетата да бъдат спасени. "Цялата работа дойде от този, който каза, че ще дойде вертолет. И спряха да се занимават", казва мъжът. И е тук и след 32 години, защото загиналите "са млади момчета, трябва да ги почетем, защото те умряха за България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

В тази част ще научим коя е балканската диета,  и за най-новата компютърна българска игра - Marko: Beyond Brave, за супергероя Крали Марко . Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 09.10.24 в 11:07

Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи

Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи . Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време.  Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Зарад и топлото време, реколтата подрани . От плодовете зреят дюлите и зимните круши . Всичко това..

публикувано на 08.10.24 в 13:15

Димитър Савов за красотата на кратките фрази не по ноти, а на белия лист

Кърджалийският оркестрант  и музикант Димитър Савов, учител по музика, познат на много кърджалийци, включително и на нашата колежка Мария Колева издаде малка джобна книга с афоризми "Ужилен от Колибри". За заглавието му помага крилата мисъл на автор от прибалтийските държави , че афоризмът е насекомо за критИка , а за автора е птица ...

публикувано на 06.10.24 в 17:10

Димитрина Табакчиева-Будахер: Чуваш бомбите как минават покрай теб и не знаеш къде ще паднат

Димитрина Табакчиева-Будахер е родом от Кърджали. Тя, заедно със семейството си са едни от хората, които се евакуираха с правителствения самолет от Ливан, заради ескалиралото напражение в близкоизточните страни. Димитрина Табакчиева-Будахер разказва за живота между бомбите и смъртта, за страха, че излизайки  сутрин на работа вместо “довиждане” казваш..

публикувано на 04.10.24 в 14:35