Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да искат да те чуят - това е като прегръдка


Поетесата енергетик Роса Соколова, също поздрави предаването с неговата ученическа възраст. Миналата година тя асоциира "Вкусен следобед" с думите сърцевина, устрем, посока, кълбо, очакване. А преди години ни пожела да бъдем и билката, която ни носи изцелителна енергия и да продължаваме да забавляваме.

Какви са обаче децата на шест, на колкото става и "Вкусен следобед"? Шестгодишното дете си има самочувствие, че е голяма работа, трудно слуша, трудно чува, но върви към целта си. Появява се и желание за съревнование, разсъждава Роса Соколова, която е и баба на внучка. Нека чуем какво още ни пожела и какво ни нарече: Хубаво е, човек да стане на шест години, едно предаване е още по-хубаво да стане на 6 години, с пожелание много пъти по толкова да бъдете. Детето на шест е целеустремено. "Едно предаване като вашето, което е пъстро, което е цветно, и шарено, само по себе си, макар и на шест години, вече е с диагностика за социална зрялост, и с такова едно приучване към нови умения и желание за това. За нови навици". 

"Аз през годините натрупах като емоция към вас и към предаването, че то бавно и зряло променя характера. Характера на отношенията...  Такова то има само със себе си като надграждане, със нас слушателите, с връстниците си на тази възраст. И с едно такова променящо се вътрешно и външно, като среда".

"Една осъзната промяна, много полезно е за вас, а вие вече го правите. Думите са излишни".

Роса има открита непоносимост към чуждиците, но първата й дума асоциация с "Вкусен следобед", е "констелация". "Снимка на отношенията, снимка отвътре. Всяко Ваше предаване снима само себе си, и запечатва такава снимка и в слушателя. Ние си чакаме неделя Вкусния следобед, и знаем защо". 

"Другото, което ми хрумва е, различния ъгъл, ъгълът на споделяне. .....това предаване е един ъгъл на споделена красота, полезен съвет, вкусна гозба, идея за пътешествия на духа и тялото. Да продължавам, или да спра? И една малка като възраст, на 6 години, но порастнало като съдържание, академия на констелации.

"Това е все едно да посъветвам едно 6-годишно дете, какво още то да прави, ами нека да прави всичко това, което му идва отвътре. Аз наистина така си комуникирам с моите деца и с внучката ми. Човек трябва да изразява себе си, така както му идва отвътре. Ако на това предаване му се скача, да скача високо и на далеч, ако му се танцува, да танцува, ако му се  пее, да пее, ако вкусно му се готви, нека да го прави". "Не спирайте да играете, да се и ни забавлявате, работейки". 

Роса Соколова е подготвила подаръци за "Вкусен следобед" - наново отпечатаната й поетична книга "Стръмна изповед" автограф. А в нейната любима работилничка се пече един "комплимент от глина". 

Според поетесата "да искат и да чакат да те чуят е една прегръдка, без значение колко далеч и колко физически близо си".


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26