Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роденият в Кърджали проф. Юксел Йозкан: Всеки ден земята под Елбистан се тресе

Елбистан се превърна в град-призрак след земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проф. Юксел Йозкан е родом от Кърджали, днес депутат в турския Меджлис. От два дни се намира в град Елбистан, в област Кахраманмараш, за да съдейства и помага на пострадалите от земетресението хора.

Елбистнан беше епицентър на второто земетресение. В града са живеели около 150 000 жители. По думите на проф. Йозкан около 500 сгради са разрушени, повредени. Градът изглежда призрачен.

„Хората живеят в палатки, други, които са оцелели са напуснали града. Положението е много тежко. Зимата затруднява всички дейности по откриване на затрупани хора и разчистване на отломките“, разказва сънародникът ни.

По инфраструктурата има също сериозни щети. Прекъснати пътища към засегнатите населени места.

„До днес нямаше ток, вода, природен газ, но вече започнаха поетапно да подават ток, природния газ, вода. Тук има мобилни кухни. Доставят топла храна и вода на хората“, продължава да разказва проф. Йозкан.

Той и други негови колеги депутати от главната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия са в различни населени места засегнати от земетресението.

10 области в Турция са пострадали от бедствието в т. нар. Източноанадолен сеизмологичен пояс. Той е много дълъг и широк. Засегнати са около 14 милиона хора.

В Елбистан има 22 екипа, които помагат – единият е от Тунис.

„Всеки ден земята се тресе. Продължават вторичните трусове. Вчера докато имахме заседание в координациония център, така силно ни разлюля. Клатим се всеки ден. Спим в колите си. Всеки се старае да помогне. Четох за даренията от България. Дори за малкия Манол от Кърджали, който дарил спестяванията си“, разказва родения в Кърджали проф. Юксел Йозкан.

Чуйте още в прикачения звук.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от..

публикувано на 23.08.24 в 16:55

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността

 Целта на настояването на КНСБ ежегодно да се прави оценка на линията на бедността е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 16:00

Поправителни матури по профилиращ предмет и за професионална квалификация

Днес е вторият държавен зрелостен изпит от поправителната сесия август-септември 2024. Припомняме, че в тази сесия се явяват зрелостници, които по някаква причина не са се явили на редовна сесия или такива, които не са издържали изпита успешно при предишно явяване, включително и в минали години, както и тези, които искат да повишат оценката си...

публикувано на 23.08.24 в 09:08
Украински войник се подготвя да изстреля дрон на фронтовата линия в с. Роботине, 1 март 2024 г.

Обявиха конкурс за заемане на 290 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Обявен е конкурс за попълването на 290 вакантни длъжности за приемане на военна служба в Сухопътните войски. Свободните места са във формирования, дислоцирани в Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Сливен, Пловдив, Асеновград, Белене, Смолян, София, Русе и други, съобщиха от пресцентъра на МО. Кандидатите трябва..

публикувано на 22.08.24 в 17:03

Обновяват сградите на пет кметства в община Джебел

Започнаха строителните дейности за енергийна ефективност в пет кметства на територията на община Джебел. Това са административните сгради в селата Генерал Гешево, Душинково, Козица, Мишевско и Подвръх, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се повиши..

публикувано на 22.08.24 в 16:55

Стадата с овце в гръцката област Еврос са карантинирани

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 15:51

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще има хеликоптерна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците..

публикувано на 22.08.24 в 15:30