Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на БНР с видеопослание "Радиото и мирът" в Световния ден на радиото

21ae91a1ecd6756de319d176f768b097.jpg

"Каква е ролята на радиото за мира днес?"

На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин БНР се включва в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото "Радиото и мирът".

Днес двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.


В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и "Артист на ЮНЕСКО за мир" Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото  се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.

Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay

#JourneeMondialeDeLaRadio

#DiaMundialdelaRadio




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Д-р Фикри Гюлестан: Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията

Д-р Фикри Гюлестан счита, че разцеплението в ДПС е оздравителен процес. Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията, заяви той пред Радио Кърджали. Тази пирова победа няма да работи в дългосрочен план. За регистрацията на "ДПС - Ново начало" д-р Гюлестан казва, че мачът е бил свирен по-рано. И глухият, и всеки нормален гражданин знаят как..

публикувано на 13.09.24 в 14:26

За изминалото денонощие в Кирково е измерено най-голямото количество дъжд

86,6 литра е най-голямото количество дъжд, което е паднало за изминалото денонощие в област Кърджали. То е измерено в Кирково. Това съобщи за Радио Кърджали Красимир Христов - дежурен метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали. В Джебел измереното количество за 24 часа е близо 27 литра, в Ардино 40 литра, в Крумовград 16, каза..

публикувано на 11.09.24 в 12:37
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01