Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

8
Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка изрисувана с име и годишнина на ансамбъла. 

Историята на „ИЗворче“ започва през далечната 1993 година, когато учителката Роса Дибекова полага основите. Поводът е, че ще се снима филм за местния фолклор. Ансамбълът е съставен главно от хора дошли в Крумовград от пограничните села  Аврен, Егрек, Девесилица, Малък и Голям Девесил, Горни и Долни Юруци и др.  До преди 2-3 години Дибекова е ръководител на ансамбъла, днес казва, че няма да бъде на сцената, а в публиката.

“Сега се вълнувам много повече, когато съм в публиката. Като се върна назад в годините и се сетя, струва ми се, че сме били щастливци, богопомазани. Защото малко след като сформирахме състава, ни поканиха в читалището, след това в ДНА-то. От всякъде ни подаваха ръка”, спомня си основателката Дибекова.

 11 години вече Светла Кайрякова е част от фолклорен ансамбъл „Изворче“ - Крумовград. Дори днес 6-годишната ѝ дъщеря Божидара прави дебют на сцената за юбилейния концерт.

Залата на ОДК в Крумовград се оказа тясна, за да побере зрителите. Изпълненията на “Изворче” развълнуваха публиката, която се изправи на крака, дори се видяха сълзи в очите на хора и от публиката, и от ансамбъла. Мъжките гласове от групата докоснаха с изпълненията си. Бяха представени автентични местни песни, които самодейците са събирали и разучавали от техни баби и дядовци. Вълнението беше взело връх и при Катя Чолакова, ръководител на ансамбъла, която не намираше думи, да се изкаже.

“Много се вълнувам, не очаквах толкова много хора да дойдат. Залата се оказа тясна. Притеснявах се, дали ще се справим. Защото в публиката са нашите близки, приятели, а пред тях е по-трудно да се докажеш. Трудно се впечатляват познати хора, позната публика. Навън е по-лесно, но успяхме. След като видях аплодисментите и като станаха на крака - трогнах се. Следващия път си пожелавам да направим концерт в по-голяма зала, тук в Крумовград или на открито, за да могат да ни гледат повече хора“, разказва развълнувано Чолакова.

Специален гост на концерта беше кметът на община Крумовград Себихан Мехмед, която връчи плакет на юбилярите и им подари пътуване за участие, където те си изберат.

Концертът завърши с общо изпълнение на ансамбъл “Изворче” и хора от публиката на песента “Моя страна, моя България”.


Съставът събира хора с различни професии. Един от тях е ветеринарния лекар от Кърджали, родом от Аврен, който е в състава от основаването му. А други като Атанас Тюрдиев и Сашо Димитров, които стават част от мъжката група на ансамбъла преди 5-6 години, когато се преместват да работят в Крумовград.  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50