Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна записването за фолклорния конкурс на Роженския събор

Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Започна записването за фолклорния конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023, който ще се проведе в периода 14 – 16 юли т.г.  

Конкурсът е за любители народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Участието е без такса, като в изявите не се допуска участие на професионалисти. В конкурса могат да  участват и чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор.

 На събора фолклорните изпълнители ще се изявяват на четири сцени.  Програмата на танцови състави и групите за народни обичаи трябва да е 8 мин., на певческите и инструментални групи – 6 мин., а на индивидуалните изпълнители – 5 мин.

 Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, като най-добре представилите се ще получат I-ва, II-ра и III-та награда в отделните категории.

 Заявки за участие ще се приемат до 9 юни 2023 г., включително, на rozhen2023@smolyan.bg или на адрес: гр. Смолян 4700, бул. “България” №12, Община Смолян, Дирекция “Хуманитарни дейности“, за „Рожен-2023”.

 Пълна информация за фолклорния конкурс, неговия статут и заявка за участие по образец са публикувани в сайта на Община Смолян www.smolyan.bg.

 „Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

 Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

 В дните на събора Роженските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. В 12,00 ч. през трите дни  ще се извива Голямото роженско хоро. Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни. Ще се проведе и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.  

 В специализирани изложения посетителите ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

 Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

 Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни официално ще бъде открит новият Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси българското национално знаме

 Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследсво в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

 Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция и Българско национално радио.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50