Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Собственици на автохтонни породи очакват помощта на държавата, за да ги съхранят

6
Валери Калеканов, потомствен овцевъд
Снимка: Галина Стефанова

Собственици на автохтонни породи животни от Източните Родопи очакват отговор от Министерството на земеделието и храните за подпомагане на дейността им. Водена е кореспонденция със земеделското ведомство, съобщи Валери Калеканов, потомствен овцевъд, който представи свои животни на „Фармфест Момчилград 2023“ този уикенд.

Припомняме, че с предложените промени в стратегическия план субсидията за автохтонните породи животни не само е намалена спрямо предходния програмен период, но има вероятност да бъде премахната, ако броят на животните надхвърли 11 000.

Бойко Синапов представи на официалните гости изложените автохтонни породи

Обидно ми е към някои колеги, в частта господата от министерството, че България, ако навремето се е хвалела и се е гордеела с българско саламурено сирене, овче сирене и кашкавала, и агнешкото, се е гордеела благодарение на тия животни, дето са тука изложени. Обидно ми е, че държавата някак си ни пренебрегва. Макар че, каквото и да направи, тя не може да ни откаже. Ние сме толкова корави хора, родопчани, че няма кой да ни изплаши. И целта на занятието беше да покажем това, че още ни има и съществуваме. И дано да си вземат поука“, каза Калеканов. Той изрази надежда земеделският министър в новото, редовното правителство да обърне заслуженото внимание на животновъдите, отглеждащи автохтонни породи.

Около 50 стопани на местни породи домашни животни и производители на местни храни представиха продукцията си в първото издание на „Фармфест Момчилград 2023“. Организатори на събитието бяха Община Момчилград и Сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието и храните.

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим откри феста

Кметът Илкнур Кязим изрази надежда фестивалът да стане традиционен и да подпомага популяризирането на произведената в региона продукция.

Председателят на сдружението на животновъдите Бойко Синапов припомни огромната работа, която е свършена, за да се издирят и възстановят старите местни породи.

Посетителите на събора имаха възможност да опитат планински мед, млечни и месни продукти, произведени в района.

Георги Батуров разкри столетна рецепта за домашно сирене

Сред представящите своя продукция имаше както промишлени производители, така и ентусиасти, които приготвят традиционни храни в домашни условия само за собствена консумация. Те бяха дошли на фестивала, за да демонстрират вкуса на домашната българска храна. Такъв беше 23-годишният Георги Батуров, който раздаваше на гостите, просто за да опитат, истинско домашно сирене. Младият човек разкри столетна рецепта за приготвяне на брънза сирене. Той сподели, че за да се изучи, се е наложило семейството му да се раздели с бизнеса си – отглеждането на животни, но изрази надежда, че ще има възможност да възстанови родовата си традиция.

Филип Синапов представи ръчно изработените от него шевици

Сред участниците във феста беше и авторът на Радио Кърджали Филип Синапов, който наскоро откри фолклорна къща Гърнатскине конаци, където представя стари занаяти. На щанда си беше подредил ръчно изработени от него, самия, български шевици, а баба му пък предлагаше на гостите на феста да опитат традиционни храни, сготвени от нея.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фолклор от Родопите оживява в Сладун – празник с песните на Кичка Савова

Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..

публикувано на 19.04.25 в 14:30

Политологът проф. Евгений Дайнов: ДПС-ДПС не може да преминава през кризи

Вторият вот  на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..

публикувано на 17.04.25 в 13:31

Звук от Балканите: Хор „Ваня Монева“ с два триумфални концерта в Атина

На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..

публикувано на 17.04.25 в 12:11

Ресми Мурад: Няма смисъл да бъдем смокиновия лист на това правителство

В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие.  Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..

публикувано на 17.04.25 в 10:37
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11