Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Ивайло Кънев: Няма хора за разкопки, битката е жестока за всеки работник

| Интервю
4
Ивайло Кънев
Снимка: личен архив на Ивайло Кънев

Един от най-старите записи с кирилски текст, открит у нас, този, при крепостта в местността Балък дере до ивайловграското село Хухла, предстои „да излезе с целия си блясък“ в последния том, посветен на 50 години от създаването на Националния исторически музей. Това съобщи откривателят на артефакта и ръководител на екипа археолози, който проучва крепостта Ивайло Кънев.

Надписът е изписан върху оловна пластина, датирана към времето на цар Симеон Велики, апотропеен е, т.е. бил е предназначен да предпазва собственика си. Разликата с десетките други подобни, повечето от които открити в Североизточна България е, че в този има изписана молба. Известни са даже и имената на молителите, които се обръщат към Св. Димитър да се застъпи за тях пред Господ. Текстът е канонично издържан, което е друга новост и характеристика на надписа. Изданието ще бъде достъпно и онлайн така че желаещите ще могат да се запознаят с детайли, съобщи Кънев.

За 23-та година, сбъдна се това, което аз, като археолог, го мечтаех 20 години разкопки на крепостта в местността Балък дере. И общината целево засили средства и безапелационно спечелихме проект към Министерството на културата. Най-вероятно се дължи на това откритие и засиления интерес на колегията към присъствието на българските войски толкова рано през Х-тия век около Одрин. Така че получихме финансиране“, поясни археологът.


През юни са извършени подготвителните работи, а същинските разкопки предстои да започнат през октомври.

Получихме потвърждението за превода на средства от Министерство на културата и месец октомври вече продължаваме по тази улица, по която работим, за да видим какво ново ще ни предложи като изненада крепостта“, каза ръководителят на екипа. Проучванията ще продължат и след работата на терен, вече в кабинетни условия, поне до месец декември, допусна той.

За крепостта край Хухла до момента не е открита информация в историческите извори. „Ние в момента пишем историята на тази крепост, посредством разкопките. Но базирайки се на това, което до този момент сме получили, както казах, ние още 2010 година попаднахме на улица, която свързва двата входа на крепостта и ние започнахме да се движим по улицата, да видим тя докъде ще ни заведе и какво има на нея. Оказа се, че към тази улица има много сгради с входове. Като стратиграфия вече всичко е ясно“, разказа Кънев.

През римско време крепостта е била много голям култов център. Разцветът е през V и VI век. След това има прекъсване до Х век. Животът се възвръща до управлението на Иван Асен II. Следва Четвъртия кръстоносен поход, превземане на Константинопол. Променя се географията на тази част на континента и на практика тази крепост полека-полека губи своето голямо значение, което е имала с промяната на административните центрове. Не е жертва на османското завладяване, припомни ръководителят на проучвателния екип.

Крепостта „Балък дере”

Тази година разкопките се забавят, заради късното гласуване на бюджета и изясняване на параметрите. Има вероятност наесен в работата да се включат студенти от Шуменския университет. Като много сериозен проблем обаче се очертава липсата на хора, които да бъдат ангажирани в разкопките. „Става все по-трудно и все по-трудно, и все по-трудно, и все по-трудно... Не знам какво става, но това е  голям проблем, който ще се задълбочава. Особено вие там в Кърджали знаете, граничен район, хората от Ивайловград сутринта лятото си отиват в Гърция, работят си за едни пари, прибират си се вечерта вкъщи. Аз не мога да достигна техните суми като надници и наистина битката е жестока за всеки работник“, сподели тревогата си Кънев.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35