Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведения не отказват безплатно чешмяна вода, но никой не я търси

| Интервю
2
Кадир Мустафов
Снимка: Личен архив

Въпреки европейските директиви, желаещи да пият чаша чешмяна вода в заведение няма. Това сочат наблюденията на клиенти и на ресторантьори.

През 2018 г. Европарламентът излезе с план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода. В много европейски страни, включително наши съседи, е традиция кафето да се поднася с чаша живителна течност, наточена направо от чешмата. У нас обаче, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

Ситуацията в Кърджали не се различава. Има клиенти, които си поръчват този невключен в менюто асортимент, но те не са много, по традиция са по-възрастните хора, които имат по-ниски доходи, предимно пенсионерите, забелязал е Кадир Мустафов, председател на регионалната структура на Българската асоциация на заведенията. „Никога не сме отказвали, никога не сме връщали клиента за такава поръчка“, каза той и се зарече, че въпреки поскъпването на водата от началото на тази година, питието, напълнено от чешмата, ще продължи да е безплатно.

Мустафов изрази надежда, че качеството на кърджалийската вода ще се подобрят още с изграждането на Водния цикъл и с ремонта на пречиствателните съоръжения. Ресторантьорите предлагат само бутилирана вода, защото такова е търсенето от клиентите. Това не е само мода, а „може би хората отвикнаха да пият чешмяна вода, защото в известен период от време качеството на питейната вода беше се влошило поради различни инфраструктурни проекти, които не бяха реализирани през годините“, коментира той. За да избягват порочни практики, като бутилки, пълни с чешмяна вода, но предлагани за минерална, работят само с големи и утвърдени производители, които предлагат проверена стока.

Браншът в Кърджали е доволен от отминалия месец декември, който след пандемичните години „беше наистина изпълнен с много работа, с много клиенти“. От 1 януари се увеличават разходите, включително и заради по-големите осигуровки за персонала, но въпреки това собствениците на заведения са доволни. Забелязва се също ново завръщане на служителите в сферата след отлива по време на пандемията от ковид.

Целият разговор е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Кръгла маса по повод Международния ден на психичното здраве се организира на 4 октомври в Кърджали с участието на медицински специалисти, училищни педагози, лекари и гост лекар детски клиничен психолог. Тя ще се състои в конферентната зала на хотел Кърджали от 10 часа, а организатор е Общинският съвет по наркотични вещества. Повече по..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55