Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделинският глас Виолета Георгиева на 60 години

Виолета Георгиева е една от Сестри Георгиеви, изпълнителки на неделинския двуглас, на 13 януари отбелязва 60-годишен юбилей.

Вилета е родена е в гр. Неделино. През 1983 г. завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, а през 1988 г. - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” - Пловдив.

Георгиева е била изпълнителка в ансамбъл „Тракия“ в периода 1983-1984 г. През 1988 г., заедно със сестрите си Роза, Радостинка и Надежда, записват за първи път "неделински двуглас" на дългосвиреща плоча. От тогава до 1996 г. Виолета е солистка в Академичния хор при Академията за музикални и танцови изкуства в Пловдив.През 2005 г. издава първия си самостоятелен албум „Заслушай Родопа“. Неделинката всяка година е част от журито на Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие –  Неделино.

“Нашият принос, на сестри Георгиеви не е малък за Неделино. Ние сме го направили от сърце и душа. Това намери признание в общината. Благодарни сме на всички кметове на общината. Всяка година ме канят да съм част от журито. Но, искам да отбеляжа, че от година на година, не се появяват нови гласове на неделински двугалс, участниците във фестивала. Нещо не се мотивират достатъчно децата в Неделино. Ако ние децата не успеем да мотивираме да се захванат да изпълняват този двуглас, няма кой да ни наследи. Това е най-ценното нещо на Неделино и трябва да се запази”, казва Виолета Георгиева.

Въпреки, че от години е спряла с пеенето тя не спира да помага, съдейства за развитието и поддържането на неделинския двуглас. На 1 и 2 февруари заедно с проф. Данка Цветкова организират първия по рода си майсторски клас по двугласно пеене в Музикалната академия в Пловдив.

Виолета Георгиева разказва, че не е вярвала, че ще стигне до 60 години. ”Но, ето днес съм на 60. Ще отбележа рождения ден скромно, с близките си, в тесен кръг”, казва родопската певица.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50