За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.
В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.
Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.
Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.
За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът
Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
„Ден на отворените врати“ ще се проведе на 14 февруари пред сградата на Бюро по труда Кърджали. Работодатели и лицата, желаещи да се включат в проект „Започвам работа - Компонент 3 „Заетост“, ще могат да получат подробна информация за проекта, към който от Бюрото по труда отчитат голям интерес през предходната година. В общините Кърджали и..
Напълно възможно е когато става въпрос за числа и цифри, те да зависят от този, който ги пише, защото съществува "схемата на елементарната лъжа", каза финансовият експерт Кольо Парамов. В коментар за Бюджет 2025 бившият главен ревизор на БНБ каза, че в страната се наблюдава уникален парадокс. „Няма държава в света, която да не води..
Еднодневни протести като „бойкот на супермаркетите“ и намеса на държавата в пазарните отношения и веригите на доставка с въвеждане на таван на цените или надценките нямат нито икономическа, нито пазарна логика да постигнат понижаване на цените и промени в полза на крайните потребители в дългосрочен план, това мнение изрази пред Радио..
Тази седмица предстои един от най-чаканите и хубави празници през февруари – този на любовта и виното. Вече 30 години от Дома на културата, съвместно с община Кърджали, предлагат богат и разнообразна програма на гражданите и гостите на града за 14 февруари, каза Мариана Ликова, директор на Общинския център за култура и младежки дейности..
- При правилно разпределение на задачите това правителство може да обърне страната към пълните мандати на Народното събрание. - ДПС има вина за Пеевски и нашият лидер се извини за това. Нека и другите партии да си признаят. - Обединение с „Новото начало“ не може да има, електоратът сам ще се върне при нас...
10 ще са делегатите от Кърджали на Конгреса на БСП, който ще се проведе в края на седмицата - на 15 и 16 февруари. Това каза за Радио Кърджали областният лидер на социалистите Милко Багдасаров. Той коментира и две от решенията взети на последния Пленум на партията - отмяната на прекият избор на председател на партията и на..
„След дългите години на политическа криза и липса на ясна посока на управление, това представляваше до голяма степен и тормоз върху Брюкселската администрация. А и големият отсъстващ от големите решения сме ние – България. Според мен въпроса по-скоро звучи по обратния начин – дали можеше да продължаваме да имаме такава политическа криза още години..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478