Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кърджали започва работа с 350 деца в риск и техните семейства

350 деца в риск от нула до 20 години ще бъдат обхванати в новия социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“. Той е първият на територията на общината, който предвижда дейности за деца до 3 години, както и патронажна грижа в семейства в неравностойно положение. Целта му е превенция на риска от изоставяне, подобряване на качеството на живот, подкрепа за социална интеграция, каза при представянето му ръководителят Нермин Мехмед. Проектът ще се изпълнява до ноември 2025 г. Стойността му е близо 306 хиляди лева.

"Това са деца, които са в рискова ситуация по отношение на място на отглеждане, както и отглеждани от родители, които нямат достатъчна информация, за да могат да полагат правилна грижа за своите деца. С техните семейства ще работим в няколко посоки, едната е във връзка със здравна профилактика и превенция и информираност за здравното обслужване на гражданите и достъпа до здравни грижи. Правенето на имунизация на децата съгласно националния календар, влиза там например. Ще информираме родителите за начините на полагане на грижа, по какъв начин да проследяват развитието на децата и как да ги включват в образователната система, за да може да няма необхванати и необразовани деца. Защото знаем, че това е реда, по който те могат по-лесно да бъдат интегрирани в обществото", коментира Нермин Мехмед за Радио Кърджали.

Ще се работи и по програми, свързани с превенция в най-уязвимите маргинализирани общности, в това число превенция на ранни бракове, раждания, семейно планиране и подготовка за включване в образователната система. Както и за повишаване на здравната култура по отношение на превенция на болестите при самите деца.

"Голямата ни цел е да предоставим комплекс от социални и интегрирани здравно социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа за лицата, които са с риск в изоставане на детето им или за намаляване на негативните тенденции, които са свързани с детската бедност.  Както и да подобрим качеството на техния живот, ще осигурим подкрепа на деца и семейства в неравностойно положение, насърчаване  на тяхното социално включване чрез предоставяне на дейности за подобряване на достъпа им до интегрирани услуги. Равни възможности за включване - ще осигурим подходяща социална закрила за представителите на маргинализираните общности, като целта основно е повишаване на качеството на живот на децата и семействата в неравностойно положение", обясни Нермин Мехмед.

 С реализирането на този проект ние ще разширим и обхвата на предоставените услуги от община Кърджали, защото ние досега не сме работили във връзка със ранна интервенция и превенция на деца, които са свързани с тяхното развитие.

Проектът е насочен към районите, в които живее компактно население от уязвимите групи - квартал Боровец, Вишеград, Перперек и Кьосево. Ще бъдат обхванати и други населени места от общината при идентифициране на потребности.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Кръгла маса по повод Международния ден на психичното здраве се организира на 4 октомври в Кърджали с участието на медицински специалисти, училищни педагози, лекари и гост лекар детски клиничен психолог. Тя ще се състои в конферентната зала на хотел Кърджали от 10 часа, а организатор е Общинският съвет по наркотични вещества. Повече по..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55