Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителите от Дома за стари хора и Центъра за хора с психически разстройства дадоха своята лепта за новия храм

Християни и мюсюлмани даряват заедно за градеж на църква в Хасково

5
Директорът Кина Койнарска връчи дарението на отец Никола
Снимка: Общинска пресслужба Хасково

Християни и мюсюлмани са обединени от каузата за изграждане на църква в хасковския квартал „Орфей“. Местните хора не помнят повече от сто години в общината да е строен нов православен храм. Той ще е един от най-големите в Южна България и единствен в най-големия квартал на областния град. 

Градежът на църквата „Св. Иван Рилски“ е започнат в далечната 1997 г. Прекъсван е в годините, но сградата вече е издигната почти до купола. Средствата за изграждането са основно дарения, каза пред Радио Кърджали председателят на църковното настоятелство отец Никола. Само преди дни своята лепта са дали и възрастните хора, настанени в Дома за стари хора в Хасково. В продължение на месец те  са изработвали мартенички, които след това са продали на благотворителен базар. Събраните 3340 лв. са дарили за богоугодното дело, разказа директорът на Дома Кина Койнарска.


Към каузата са се присъединили и хората от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психически разстройства в село Болярово. „Не очаквах чак толкова голям интерес да има за това, което се направи, защото хората го направиха от сърце, както те се изразяват – за доброто дело. Даже бабите, които изработват мартениците, те самите, също купиха от тези мартеници, заради доброто дело, в което всички ние участвахме“, каза директорката. Освен паричните средства, дарението включва и икона на Св. Иван Рилски.

В Дома се организират различни курсове, където всеки от 133-та  обитатели, най-възрастният от които на 94 години, се включва в заниманията според интересите и възможностите си. „Всеки един от тях е една планета. Мисля, че хората тук имат достойни старини“, категорична бе Кина Койнарска.


Възрастните хора са поднесли дарението си на специално тържество, като са се изявили и като самодейци. Отец Никола, председател на църковното настоятелство е поднесъл персонално благодарността си на всеки един от дарителите. „От сърце му благодарих, защото, както споделих и на тях самите, че хората, когато помагат в нещо, помагат от излишъка си, а те помогнаха дори от това, което го нямат, но го направиха от сърце“, каза свещеникът. 

„Финансирането на строежа е едно чудо“, не скри емоцията си отец Никола за изграждането на църквата „Св. Иван Рилски“ в най-големия хасковски квартал „Орфей“. Строителните работи са прекъсвани на няколко пъти, но от девет месеца вече се работи усилено. Целта е да се завърши поне грубия строеж и да се съхрани това, което е създадено до момента. Необходимите средства са поне 2 млн. лв. Те се събират основно чрез дарения, като това включва и строителни материали. По-голямата част е построена предимно с дарения на строителни материали, уточни духовникът.

„Този храм се превърна в кауза за много миряни в града. Като казвам миряни, казвам и жители на града, тъй като, както знаете нашият район е със смесено население, но много от дарителите са мюсюлмани. Самата кауза обедини хората в града, независимо от религия, независимо от етническа принадлежност, хората се обединиха и наистина се включиха и помагат“, разказа отец Никола.


Директорът на Дом за стари хора Кина Койнарска и управителят на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психически разстройства в Болярово Силвия Тилкова получиха сертификати за дарението.Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева благодари на всички, които изработваха и продаваха мартенички, както и на стотиците дарители, които помагат за доизграждането на храма в кв. „Орфей“.

Всеки, който желае да се включи с дарение за градежа на църквата „Св. Иван Рилски“ в Хасково, може да се информира и от фейсбук, където свещеникът редовно публикува актуална информация за това от какво още има нужда за довършване на строителството.

Двата разговора можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08