Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Снимка: zlatograd.bg


Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без надценка, обясни кметът Мирослав Янчев.
Нека чуем повече за празника на чевермето в Златоград: "Традиционно този празник събира наистина не само любителите на вкусната храна, но и любителите на фолклора. Тук мога да кажа, че сме се постарали да имаме през съботния ден много сериозни изпълнители, ансамбли, фолклорни състави, които да представят заедно една богата палитра от музика, така че хората наистина, нашите гости и местното население да се радва на този празник. Шкумбата започваме старта на програмата, на 10-и от 18.30 до 19 часа ще стартира, след това в 19 часа до 20 танцова формация "Елика"  бъде изпълнител и така по традиция в събота съботния ден ние ще предложим автентично приготвяне на златоградското чеверме и традиционните златоградски ястия. В самия парк всички наши гости ще станат свидетели на въртенето на 100 чевермета под съпровода на родопски гайди и ще предложим как се прави качамак, как се бърка мляко, защото много млади хора не знаят, по-скоро са чували, но не знаят по какъв начин се добива маслото по стар метод,
както са го правили нашите прародители.
Така че това е интересното и ще се случи в самия парк между 10 и 11 часа.....захождаме към центъра, където на самия площад, където всъщност правим откриването със 101 каба гайди. Те ще бъдат заедно с гайдарски състав "Делю хайдутин" и "101 каба гайди" от Смолян ще стартира самото събитие. И съответно всички тези спектакли, които сме предвидени на ансамбъл странджа Бургас, на николина чакърдъкова и неврокопските танцьори. Родопско хоро с оркестър "Евридика" Смолян любителите на родопската музика ще видят това. Предвидили сме фолклорен концерт на всички самодейни групи в нашата община. Даваме възможност на нашите всичките групи да се изявят, и не само - да видят и нашите гости местният фолклор.
Райна и мъжката фолклорна група също ще бъдат част от на програмата.....Калоферският оркестър също е предвиден, народно веселие с оркестър ПИМ-Тинчо Севдалинов е предвидено за неделния ден на площада...
С КАКВО Е ХАРАКТЕРНО МЕСТНОТО ЧЕВЕРМЕ?
"Ние сме известни, Родопите с овцевъдството и козевъдството в годините назадЗа съжаление след 44-а година или 45 година, когато се затваря границата, замира животновъдството в района. Но дотогава основно знаем всички ние, че чеверметата са правени пак по повод празници събития, които са били значими за населението. Ние пресъздаваме точно автентичното правене на чевермета, ръчно, сега съчетаваме го вече, да ползваме и съвременни технологии за въртене на чеверме. Но това е типичната храна във времето. И пак казвам, по време на празници, по време на значими събития са правени чевермета, големи сборове в Родопите... Знаем исторически погледнато, имаме такива архиви. Така че ние пресъздаваме това, което са правили нашите праодители през годините.
НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ УНИКАЛНИЯТ ВКУС
"Категорично чевермето когато се приготвя, изисква изключително търпение, защото се прави на бавен огън, с бавно въртене, изключително трудоемка дейност. Но в крайна сметка резултатът си заслужава. Чакането си заслужава, резултатът е много вкусно месо, което, пак казвам, не се яде всеки ден. Ще го видят гостите на място".

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Песяците“ гонят злото от Широка лъка

Широка лъка отново ще се превърне в сцена на един от най-колоритните кукерски празници в България – Песпонеделник. Всяка година, в първата неделя на март, селото оживява с магията на древните традиции. Маскирани мъже, облечени в страховити костюми и украсени с чанове, гонят злите сили и приветстват пролетта. Звуците на хлопките, народната музика и..

публикувано на 27.02.25 в 11:05

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 23.02.25 в 18:15

За виното - поезия в бутилка

Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото  алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..

публикувано на 23.02.25 в 17:09

Милко Бошнаков и неговата мисия в народната музика

Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..

публикувано на 22.02.25 в 16:55
Кукери от с. Мезек

В Мезек възраждат древна традиция на празник посветен на кукерството

На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..

публикувано на 22.02.25 в 15:55

Кукеровден в Ивайловград – традиция, веселие и гостоприемство

В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..

публикувано на 22.02.25 в 15:05

Джевдет Мустафа: Ще протестираме, ако обгазяването продължи

Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..

публикувано на 21.02.25 в 14:37