Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Снимка: zlatograd.bg


Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без надценка, обясни кметът Мирослав Янчев.
Нека чуем повече за празника на чевермето в Златоград: "Традиционно този празник събира наистина не само любителите на вкусната храна, но и любителите на фолклора. Тук мога да кажа, че сме се постарали да имаме през съботния ден много сериозни изпълнители, ансамбли, фолклорни състави, които да представят заедно една богата палитра от музика, така че хората наистина, нашите гости и местното население да се радва на този празник. Шкумбата започваме старта на програмата, на 10-и от 18.30 до 19 часа ще стартира, след това в 19 часа до 20 танцова формация "Елика"  бъде изпълнител и така по традиция в събота съботния ден ние ще предложим автентично приготвяне на златоградското чеверме и традиционните златоградски ястия. В самия парк всички наши гости ще станат свидетели на въртенето на 100 чевермета под съпровода на родопски гайди и ще предложим как се прави качамак, как се бърка мляко, защото много млади хора не знаят, по-скоро са чували, но не знаят по какъв начин се добива маслото по стар метод,
както са го правили нашите прародители.
Така че това е интересното и ще се случи в самия парк между 10 и 11 часа.....захождаме към центъра, където на самия площад, където всъщност правим откриването със 101 каба гайди. Те ще бъдат заедно с гайдарски състав "Делю хайдутин" и "101 каба гайди" от Смолян ще стартира самото събитие. И съответно всички тези спектакли, които сме предвидени на ансамбъл странджа Бургас, на николина чакърдъкова и неврокопските танцьори. Родопско хоро с оркестър "Евридика" Смолян любителите на родопската музика ще видят това. Предвидили сме фолклорен концерт на всички самодейни групи в нашата община. Даваме възможност на нашите всичките групи да се изявят, и не само - да видят и нашите гости местният фолклор.
Райна и мъжката фолклорна група също ще бъдат част от на програмата.....Калоферският оркестър също е предвиден, народно веселие с оркестър ПИМ-Тинчо Севдалинов е предвидено за неделния ден на площада...
С КАКВО Е ХАРАКТЕРНО МЕСТНОТО ЧЕВЕРМЕ?
"Ние сме известни, Родопите с овцевъдството и козевъдството в годините назадЗа съжаление след 44-а година или 45 година, когато се затваря границата, замира животновъдството в района. Но дотогава основно знаем всички ние, че чеверметата са правени пак по повод празници събития, които са били значими за населението. Ние пресъздаваме точно автентичното правене на чевермета, ръчно, сега съчетаваме го вече, да ползваме и съвременни технологии за въртене на чеверме. Но това е типичната храна във времето. И пак казвам, по време на празници, по време на значими събития са правени чевермета, големи сборове в Родопите... Знаем исторически погледнато, имаме такива архиви. Така че ние пресъздаваме това, което са правили нашите праодители през годините.
НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ УНИКАЛНИЯТ ВКУС
"Категорично чевермето когато се приготвя, изисква изключително търпение, защото се прави на бавен огън, с бавно въртене, изключително трудоемка дейност. Но в крайна сметка резултатът си заслужава. Чакането си заслужава, резултатът е много вкусно месо, което, пак казвам, не се яде всеки ден. Ще го видят гостите на място".

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50