Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Великден е онзи ден, който осмисля живота не само тук, но и след смъртта, каза художникът Хари Атанасов

4
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща - "Сладки сънища" - акрил върху платно


Малък празник на изкуството създадоха художниците на Кърджали вчера. Върху светлината на Възкресение и победата над смъртта акцентира Великденската изложба, представена вчера в Керимовата къща. Представени са 37 платна на 18 художници, сред които и дебютантът Ивайло Атанасов с картината "Сладки сънища" - живопис, акрилна техника върху платно. Тя бе посрещната радушно от посетители и колеги, които оцениха високо реалистичния стил, наситените цветове и детайлите в творбата

Художникът и галеристът Пенка Атанасова откри изложбата, като подчерта, че художниците, които представят, са утвърдени, а сега за пръв път заедно с тях се представя и Ивайло Атанасов. Ние предаваме щафетата по този начин, на младите хора. Освен, че дебютантът е възпитаник на СУ "Владимир Димитров-Майстора", редица са художниците от Дружеството, завършили училището - Мая Мечева, Христо Габеров, Есин Салим и Десислава Емилиянова. Надявам се повече възпитаници на училището да идват и да поемат щафетата, каза Атанасова.
Ивайло Атанасов преди години представи своя изложба с художествена фотография, допълни Пенка Атанасова. 

Зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова даде висока оценка за експозицията: "отново успявате да ни изненадате. Творбите са богати и красиви". Тя пожела успех на дебютанта и също подчерта, че е възпитаник на училището по изкуства в Кърджали и "това е повод да се гордеем, че имаме такава школа".
Веселина Тихомирова пожела Великден да бъде споделен и светъл празник за всички.

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни
творби от утвърдени имена, класици, както и нови дарования. Искам да пожелая много успех на изложбата и много закупени картини"
Никола Чанев пожела успех на изложбата и светли великденски празници, изпълнени с мир и любов.
Прави чест на кърджалийските художници всяка година да почитаме Великден в традиционна изложба, каза художникът Хари Атанасов и обясни как самият той е станал вярващ, докато изучава изобразително изкуство и осмисля Библията: "Вярвам, че донасяме от нашата вътрешна радост и настроение, което предусещане за празника го показваме и в творбите, в картините. Аз си спомням покрай този празник как преди много години повярвах в Исус Христос. ....бях атеист, обаче като студент във Великотърновския университет по история на изкуството изучавахме старите майстори. По онова време техните картини бяха със съдържание, което е библейско. И се чудих много. Има ли някъде материал, откъдето да разбера какво всъщност изобразяват тези картини? Защото изучаваме плащаниците, изучаваме дрехите, композицията, обаче нямахме описание на историята и тогава намерих една много стара книгаЗнаете коя е тя, в една антикварна книжарница и започнах да я изучавам и видях, че всъщност историята с Юда е написана в 2-3 реда само. А художниците са нарисували толкова много неща около тази история. За тайната вечеря да не говоримВеронезе има 7 метра - голяма картина със стотици фигури вътре. Но там е споменато в писанието само в една глава. Но си извадих изводът, че въпреки кратките текстове те са наситени с огромно, дълбоко съдържание и особено за Възкресението на Христос. 
Всичко това ни прави да разсъждаваме много около факта на Възкресението, защото ако то не е реален факт, това променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха. А Библията казва, че Христос е победил смъртта и подарява тази победа на всички нас. Затова ние казваме - "Великден".
Иначе какво му е великото на този ден, ако ние не си спомним за великото събитие, което осмисля живота не само тук, но и след смъртта. В това има голяма надежда и когато рисуваме, когато празнуваме идването на пролетта казваме - "ето и Великден наближава". Добре е да не подминем това и да видим дълбочината на надеждата, която се крие зад тази фраза".
Изложбата продължава до 26 май. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50