Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С жертвеното животно мюсюлманите се доближават до милостта на Аллах

д-р Мустафа Хаджи
Снимка: grandmufti.bg

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "Курбан е арабска дума, която означава приближаване. Чрез жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в обръщението си по повод празника главният мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи.

Важен ритуал на празника е жертвоприношението на домашно животно, което има дълбок духовен смисъл, свързан с притчата за измолена от Аллах рожба:

"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: "Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!". И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: "Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!". И оттогава мюсюлманите колят курбан"– разказва Шевкие Чакър от турската редакция на Радио България.

Както при Рамазан Байрам, така и при Курбан байрама е важна прошката. След края на празничната молитва, мъжете, млади и стари си честитят  взаимно празника, като по-младите целуват ръка на възрастните. После всеки се прибира у дома и там всички в семейството целуват ръка на по-възрастните и честитят празника им.

По традиция цялото семейство се събира на празничната софра. В последните десетина години, членовете от семейството, които са на гурбет в чужбина, се стараят на този празник да се прибират, за да са при възрастните си родители или деца на този свещен празник.

Разбира се, най-щастливи са децата, те ходят от къща на къща, като в последните години в някои села на България в тази традиция се включват всички деца от селото, независимо дали са турци, българи или роми. Целуват ръка на домакините, а те ги даряват с бонбони и пари.

Курбан байрам продължава 4 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Протест в с. Дрангово, общ. Кирково.

Жители на Дрангово излязоха на протест, за да запазят училището

В навечерието на 100-годишнината от отваряне на първото светско училище в кирковското село Дрангово над 50 жители излязоха на протест пред ОУ "Васил Левски" в центъра на селото. Дранговчани протестират решението на общински съвет Кирково за закриване на школото. Хората от селото казват, че ако решението не се отмени ще предприемат по мащабни протести...

публикувано на 02.07.24 в 18:24

Какво се случва в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 17:20
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51