Българската православна църква реши като един от най-големите собственици на земеделска земя в страната да забрани използването във фермите-арендатори пестициди и всякаква намеса в околната среда. Освен на терените, дадени за използване от други фермери, църквата жъне екологични и биоуспехи и в църковните и манастирски ферми, които се прочуха не само в страната с превъзходното качество на произвежданите от тях биозеленчуци, плодове, риба, млечни продукти и мед. Нищо чудно да се окаже, че най-много органични селскостопански продукти у нас се отглеждат с небесна благословия. В това се убедиха и от делегацията на Международната фондация за органично земеделие (IFOAM – International Foundation for Organic Agriculture), които останаха особено впeчатлени от посещението си в екологичния пчелин на Кремиковския манастир край София.
Всъщност биоземеделието е един отрасъл, който бурно расте през последните години, макар това да не личи особено по магазините за хранителни стоки в страната. Биофермите надхвърлиха 6000 и около 90% от техните плодове, зеленчуци, сирена и меса отиват за износ в Германия, Австрия, Швейцария и няколко скандинавски страни, където обаче се препакетират и се продават под познати за местните потребители марки. Засега почти всичко е за износ, защото в страната пазарът е малък и неплатежоспособен, а органичните хранителни продукти са винаги по-скъпи от стандартно отглежданите. Освен това, те невинаги са особено привлекателни на външен вид, особено в сравнение с вносните хибридни сортове, а българите все още повече държат на цвета и формата, отколкото на съдържанието на плодовете и зеленчуците. Така или иначе, 2% от селските стопанства в страната вече са екологични, броят им нараства в геометрична прогресия и целта е до няколко години органичните фермери да станат поне 20% от целия агробизнес.
Но освен че и площите, и фермите за биоземеделие постоянно нарастват, множат се и сортовете плодове и зеленчуци, които се отглеждат по правилата на природата. Към традиционните и типични зеленчуци – спанак, зелена салата, рукола, подправки, пипер, зелен фасул, тиквички, патладжан, млечна царевица, тиква и т.н., вече се добавиха доскоро почти непознатите и екзотични за българските земеделци артишок, маслини и киви, биопчеларството и биовинарството.
Големите проблеми на фермерите-еколози в България идват според тях от липсата на държавни стимули за производството на техните здравословни хранителни продукти. Вярно е, че за новия програмен период 2014-2020 г. на Европейския съюз субсидиите в тяхна полза нарастват пет пъти в сравнение с предишния бюджетен период – от 33 млн. евро те се увеличават на 152 млн. евро. Но това ще дойде от Европа, а българските органични земеделци настояват за съдействие и от българските власти. Министерството на земеделието и храните уверява, че те са приоритет за публичната администрация, но от бюджета и помощите, отпускани от министерството, това не личи особено ясно. Освен това, кога основателно, кога според личните предпочитания на чиновниците, бюрократичните пречки и бариери продължават да тегнат над фермерите, които понякога от правила и документи нямат време и сили да се занимават сос собствените си ниви, градини и ферми.
Радостно е на този фон, че напоследък на вътрешния пазар все по-ясно се откроява една отчетлива и окуражителна тенденция – в по-големите градове на страната постоянно се отварят фирмени магазинчета, в които се предлагат здравословни натурални хранителни продукти с гарантирано качество и произход. И клиентелата им постоянно се увеличава, което показва, че и българските потребители все повече разбират предимствата на природосъобразния начин на живот и хранене. А това обещава добри дни за биоземеделците в страната, които ще могат да се опрат не само на външните, но и на естествения си местен пазар. А вярващите християни няма да останат равнодушни към твърде положителното отношение на БПЦ към екопродуктите.
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..