Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненков: Диагнозата ще определи лечението на КТБ

Нестандартната инциативност на главния прокурор да посредничи в диалога на бизнес, работодатели, синдикати и финансови анализатори за оздравяване на Корпоративна търговска банка предизвика  освен недоумение, и вълна от въпроси, свързани с липсата на средства за реакция на проблема. 

Очакваше се до 21  септември гуверньорът на БНБ Иван Искров да представи цялостен доклад за състоянието на авоарите в КТБ, впоследствие обаче информацията за  подобен поет ангажимент от него бе опровергана, което сгъсти мъглата около възможния изход по казуса КТБ и отговорностите на институциите. Рухналото обществено доверие в лоялността на институциите, сринатият с около 10 пункта рейтинг на гл. Прокурор само за около месец, дописват картината на управленска немощ  по казуса КТБ.  По темата разговаряме с Николай Ненков – вицепрезидент на КНСБ:

В. Пеева: Кажете моля ви веднага среща в този формат именно с какво допринесе и какво се очаква от тази среща:

Н. Ненков: Срещата, образно казано, с формата „4 плюс 2” – това са четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката КНСБ и Подкрепа, всъщност зад тези организации стотици хиляди членове – големи предприятия, много работници, а отделно от това този формат инициира създаването на един много силен консултативен съвет, който се създаде специално да подпомага оздравяването на банката. Това, което обаче не случи е диалогът с БНБ, които сметнаха, че това не е наша работа и че те спокойно могат да решат въпроса и се стигна до това, с което вие започнахте главния прокурор да бъде посредник между банката и ако трябва да се създава един общ консултативен съвет проблемът е, че много време се загуби с различни оправдания включително, че законодателството не позволява да се вземат някакви по-радикални решения, което на вчерашната среща се установи, че не е вярно, което в рамките на сегашното законодателство БНБ може да предприеме мерки.

· ·  В момента  един от най-големите проблеми е, че ние не знаем какво е на входа, входната информация – няма диагноза, за да се определи според диагнозата какво да е лечението. Възможно да не е толкова страшно положението. Но в момента си играем само на възможно. Най-спешно трябва да имаме ясна картина за състоянието на банката, което до голяма степен ще предопредели оздравителния план.· 

·  В. Пеева: Допускате ли спасението да стане с публични средства?

· ·  Н. Ненков: Това с публичните средства беше нов момент. Специално ние винаги сме казвали, че искаме оздравяване, но не с цената на наливане на бюджетни средства. Това може да стане навик и порочна практика. Ако се прави някаква подкрепа с публични средства това трябва да е краен вариант и по някакъв механизъм, който спомогна на Първа инвестиционна банка да не влезе в същата ситуация. Там държавата вложи милиард и 200 милиона на депозит, тези пари ще се върнат след време от банката, но в подходящия момент, в който се вложиха тези средства, вълненията около тази банка престанаха.

·  ...·  Дали съм оптимист или не, то просто е наложително, задължително е, задължително е да седнат всички институции, от които зависи това – БНБ, финанси, главен прокурор, работодатели, синдикати – в никакъв случай не трябва да се допуска фалит на банката, защото последствията ще са изключително сериозни в много посоки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01