Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците сме изрядни, контрабандата на гориво не е при нас

Контрабандата на гориво, заради която управляващите искат да оборудват ведомствените бензиностанции с отчитащи устройства, не е при нас. 

Земеделските производители, както и гражданите, сме крайни потребители и купуваме горивото от ведомствените бензиностанции с платени акцизи и ДДС. 

Това коментира пред Радио Пловдив заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По думите му, контрабандата е или при вноса, или при производството на гориво.

Ако държавата иска да спре контрабандата на гориво, да засили контрола на ниво доставчик, препоръча Вукодинов.

Той обясни, че земеделските производители карат мощни съвременни машини, които се нуждаят от качествени горива и не биха се изкушили да подлагат на риск тяхната работоспособност.

Преди две години отново имаше подобен спор между властта и земеделските производители, припомни зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Затова е решено да се приложи методика за отчитане на потреблението на горива пред НАП. Тази методика доказва ефективността си и от нея са доволни както фермерите, така и приходната агенция. 

Ангел Вукодинов обясни, че земеделските потребители на горива обявяват в НАП по електронен път всяка доставка на нафта, посочват доставчика и булстата на неговата фирма. Отделно от това регистрират в дневниците си по какъв начин са употребили горивото. 

Искаме ред и правила, но промените в Закона за ДДС, публикувани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета точно на Бъдни вечер, са непразрачни, категоричен е Вукодинов. 

Цялото интервю с Ангел Вукодинов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29