Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще работя с всички сили да организирам молитвена закуска на толерантността в Пловдив

доц. Нарцис Калева-Ходжева и д-р Гюрай Ходжев

На пети февруари във Вашингтон се състоя Националната молитвена закуска.

 Едно от най-значимите събития в политически живот на САЩ се провежда по традиция всяка година в първата седмица на февруари и покана за участие в него получават изтъкнати личности – политици, бизнесмени от цял свят, представители на различни религиозни общности. Известното лекарско семейство доц . Нарцис Калева – Ходжева и д-р Гюрай Ходжев, който е официален представител на веригата от болници и здравна система  „Аджъ бадем” от Турция бяха сред гостите на молитвената закуска със специална покана от американския президент и с мисията да разкажат за уникалния ни град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Как протекоха техните срещи по време на знаковото събитие с акцент върху толерантността, общочовешките ценности и свнободата на човешкия дух очакваме да чуем от тях:

Д-р Нарцис Калева-Ходжева: Историческите корени на Националната молитвена закуска са от 1935 г., когато група бизнесмени от град Сиатъл, виждайки, че нещата в техния град не вървят, се събрали на закуска. Обсъждали, молили се заедно по примера на молитвената закуска, Която Иисус с неговите ученици е провел на брега на Генисаредското езеро. Уповавайки се на силата на Бог, на неговата толерантност, доброта и вярата си в него, могли да вземат добри решения. Няколко години по-късно американският президент Айзенхауер е събрал вече по-голяма част и от политиците си, и от сенаторите и е превърнал  затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална молитвена закуска. Тази година беше 63-та.  Странно е, че говорим за нея, защото  в Америка тя е нещо „затворено”, интимно и е малко участието на журналисти в момента, в който човек остава насаме с Бога. Тази молитвена закуска търси единството, вярата в Бога, независимо как се нарича този  бог  и в коя религия за едно по-добро отношение между хората.

Р.П. Д-р Калева, необходимо бе това уточнение, за да разберем контекста на срещата и нейния потенциал. Прави впечатление обаче силно ограниченият състав на представителствата.  Как получихте  вие тази специална покана,как се свързаха с вас,  д-р Ходжев – дали заради професионалния си статус?

Д-р Ходжев:  -  Не зная точно по какъв начин в интерес на истината, но когато анализирахме ситуацията, може би заради заради дългогодишния ми опит като лекар, вероятно има тежест и етническият състав на моето семейство, както и това, че  почти  Болницата, в която съм, е световно идвестна. Каквато и да е причината обаче моята основна цел бе да представя Пловдив и Университета, който ме е създал като лекар – Пловдивския  Медицински университет. Смятам, че успях  в моите срещи.. Мога да кажа обаче, че много силно подейства фактът, че Пловдив  ще бъде  европейска столица на културата.2019-та....

Р.П.  – Понеже споменахме, че сте едни типични представители на типична мултинационална извадка, интересно мултиетническо семейство. Да споменем за тези, които не ви познават...вероятно част от тях са ваши пациенти,  разкажете какво е интересното за вашата фамилия представяща типични верски отношения на толерантност....

Д-р Ходжев:  - Аз съм от турски произход, роден в центъра на града. Завършил съм елитни училища и винаги съм се чувствал истински пловдивчанин, отрасъл на Главната улица.............Моят етнически произход никога не ми е пречел..............

Р.П.....Странно е, че казвате, че не ви е пречело нещо, което би трябвало да  окрилява, заради по-голямата подкрепа на възможностите за познание, свързани с религията и културата......... така е и със съпругата ви....

Д-р Нарцис Калева-Ходжева: Малцинственият ни произход е бил добър стимул за нас да се представяме добре в държава, която не е нашата /защото има и държава Израел, и Турция/, но създавайки нашето  мултиетническо семейство – мъжът ми е турчин, аз съм от смесен българо-еврейски брак, ние възпитаваме децата си, които са възпитавани в моралните ценности на три религии. Повече чуйте тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21