Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данък "Здраве" ще разболее производителите на безалкохолни

Производителите на безалкохолни напитки очакват силен натиск върху бизнеса си ако се въведе т.нар. "данък обществено здраве". Законът е дискриминационен, той ще доведе до свиване или затваряне на производства, до съкращения и дори фалити на фирми и при това няма да постигне ефекта, който здравните власти очакват от него- да подобри здравния статус на хората. На това мнение е  Иван Пенков - главен технолог във фабрика за производство на безалкохолни напитки.

" Според мене би трябвало да се говори за нездравословен модел на хранене. Всеки би трябвало да взима личния си пример и да го пренася вкъщи или на работата си. Министерството като цяло създава една реклама на всички български производители, уронва авторитета им с години като не дава достатъчно информация на потребителите какво всъщност иска да постигне с този закон, какъв е смисълът на данъка, който искат да наложат".

Р. П.: Защо така е? От министерството казват „искаме хората да бъдат по-здрави”. Достъпността, в случая финансовата, на тези храни да е малко по-висока, за да отдели потребителя от тях, респективно ако това ще поощри купуването на по-здравословни напитки, а пък производителите като вас да бъдат поощрени да влагат качество и по-малко вредност. Не ви ли се струва логично или не е достатъчно издържано според това, което познавате като предложение.

"Всеки регистриран производител работи по утвърдени рецептури, влага суровини, които са разрешени от Европейската агенция по безопасност и по никакъв начин всички влагани суровини не застрашават здравето на хората. Те са одобрени и ние верифицираме качеството на продуктите си ежедневно като правим лабораторни изследвания. Може би данъкът е дискриминационен и лошо замислен затова, защото според мене това едва ли ще реши здравния статус на българина като цяло.

Би трябвало да се създадат мерки, насочени към повишаване на информираността на нас като потребители, за подобряване на модела ни, за липсата на активност, за начина ни на живот като ежедневие, защото не само безалкохолните напитки, или кейк, или солените закуски, които купуваме в мрежата, но и начина на хранене вкъщи би трябвало да се промени.

Но хората, повярвайте ми, няма да нарушат ежедневния си ритъм. Те ще започнат да търсят заместители на това, което са купували досега с по-лошо качество, защото българина като цяло няма висока покупателна способност – ние нямаме доход, който ще ни позволи да заместим даден продукт с него по-качествено. И може би ще започне хората да си приготвят лакомства вкъщи, ще добавят отново захарта, която е контролирана в производството, но не е контролирана вкъщи, защото  едва ли домакинята ще премери точно колко захар слага и ще изследва качеството на захарта, ще носи за лабораторни проби"...

Целия разговор с Иван Пенков можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24