Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите готви позиция за записите на Ченалова и Янева

Това е крайно омерзително, защото само такива неща излизат в публичното пространство за нашата система. Така говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова коментира изтеклия запис на разговор между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. 

В него Владимира Янева обяснява как се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров след като научила, че се подготвя нейното отстраняване заради аферата „Червеи“. По думите й обвинител номер 1 обещал да не я „опраска“ като дава разрешителни за СРС-та по аферата.

 Съюзът на съдиите ще изработи официална позиция по записите на Общо събрание, което започна в Пловдив. Заради името на споменатите в записите хора и заради престижа на системата, който и без това не е особено висок, трябва да има сериозна проверка на случая, смята Нели Куцкова. Според нея по казуса има много въпросителни – не се знае дали са автентични записите, не се знае и дали това, което се говори, е истина.

По повод предстоящия арест на депутатите от Атака Волен Сидеров и Десислав Чуколов Куцкова заяви, че те са със същите правата като останалите граждани - първо МВР и прокуратурата преценяват дали да бъдат задържани под стража, след това съдът преценява дали да удължи тази мярка. Много е важно обаче какво има в кориците на делото, защото едно е какво пише в медиите, а друго – какво има в папката. Много пъти сме се нагледали на случаи, в които по медиите има повече информация, отколкото в делото, посочи Нели Куцкова.

На събранието си в Пловдив предстои съдиите да приемат отчет за работата на Управителния съвет в тригодишния му период, след което ще изберат нов ръководен и контролен орган на съюза. Утре те ще дебатират по редица професионални казуси и ще разгледат проблемите на кариерното развитие в тяхната област.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30