Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да се реже до дъно и да се късат зависимости

Според финансиста Кольо Парамов, който е и бивш съветник на премиера Бойко Борисов, решението му да спре  6 големи обществени поръчки е правилно. По думите му това  е нормална, но и последователна политика на Борисов, защото публичното пространство се обремени от връзки и тенденции и в един момент трябваше да бъде сложен край на всичко това.

Ако бях на негово място още през ноември щях да скъсам тази корда, която обременява резултатите на кабинета и на страната. Химерната държава на Пеевски се срутва. Тихите преврати през изминалите 25 години по време  на Костов, Първанов родиха омърсената България. Вече няма с какво да се оправдаваме, вече няма накъде. Не може вече да се злоупотребява с името на държавата като неспособна да реши проблемите с корупцията и организираната престъпност, коментира Парамов.


За да няма съмнение режем проблема до дъно и започваме на чисто, което да гарантира спокойствие и прецизност като ангажименти и условия. Според него българските олигарси като получават една или друга обществена поръчка не могат да изпълняват добре и прецизно условията и нарушават балансите на интереси. Трябва да привлечем международни инвеститори, на  които да се постави условието при спечелване на търгове да ангажират като подизпълнители български фирми, смята финансистът.

Много малко хора познават Бойко Борисов, никой не е в състояние да му повлияе при взимането на дадено решение – така Парамов коментира твърдението, че поръчките са спрени след разговор с Ангела Меркел. Според него Борисов е наясно, че е настъпил моментът за решителни действия, защото на следващите избори гласуващите ще са под 50 процента. Ако няма промяна сега, трябва да има още по- тежки мерки после и други изходи за ново начало като опит за възстановяване на доверието на хората, добави той.

Истината за КТБ ще излезе, прогнозира финансистът. Политиците ще разберат, че рано или късно в политиката всичко се разбира, но и обществото ще разбере, че освен 4 милиарда лева, които платихме, ще трябва да платим още 4 милиарда, каза още Парамов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43