Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикализацията е реална заплаха за всяка държава

Радикализацията е реална заплаха за всяка държава. Тя не е само ислямистка, дори спортното хулиганство е проява на радикализация. Това заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН.

Ислямската радикализация произхожда от икономическото и социално неравенство, от сериозните различия между богати и бедни. Едновремешните емигранти в Европа се капсулират и изолират, нямат работа и не виждат перспектива пред себе си. Младият човек може да бъде облъчен и включен в радикални групи, които в последствие дори да стигнат до терористични актове, посочи проф. Хаджитодоров.

По думите му, интересен факт е, че съвременните младежи се радикализират преди всичко в интернет, но липсват емпирични данни какъв е конкретно профилът им. Важно е, че хората, включени в подготовката и извършването на терористичните актове в Париж и Брюксел, са били известни на полицията, но тя е пропуснала този факт или съвсем умишлено са е затворила очите, коментира специалистът.

Тези хора в семейна среда са възпитавани от родителите си да запазят своята идентичност като мюсюлмани, посветени на определени догми. Те не са възпитавани като лоялни граждани и европейци. Ако тази тенденция се "хване" в ранните й прояви, могат да се вземат контрамерки и дори да се стигне до т.нар. деракализация, обясни експертът.

Проф. Хаджитодоров, който е един от авторите на стратегията за национална сигурност, припомни, че през декември е била приета стратегия за борба с радикализма и тероризма, с акцент превенция на ранен етап. До края на април или май трябва ясни конкретните мерки в политиката. Основната мярка е да не се допуска гетоизация на малцинствата, а трябва политика на широко отворената врата, за да се приобщят.

Държавата трябва активно да влезе в своите законови правомощия да контролира и да пресече опасните прояви на радикален ислям. Трябва да се насърчава традиционният умерен ислям, който да бъде бариера към радикалния ислям, коментира още проф. Хаджитодоров.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56