Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоталният фалит на първия стълб на пенсионната система е реалност

Георги Ганев - икономист

Промените в Кодекса за социално осигуряване – кражба на трудово минало, криминално деяние за спасение на НОИ от хроничен недоимък  или акт на добра воля в името на солидарността. Защо се бърза  за ремонт на КСО  без  точна диагностика на проблема с пенсионните фондове и има ли между тях гнили ябълки – събеседник – икономистът Георги Ганев – Център за либерални стратегии.  

Мотивирането на законопроекта е крайно неубедително, подчерта Георги Ганев.  Твърди се, че създаването на този общ пул в рамките на пенсионните фондове, е да се изплащат пожизнените пенсии и там да се разпредели риска.   Досега бяхме убеждавани, че разликата между първия стълб  на пенсионната система  /със солидарен елемент/ и втория стълб /където става въпрос за лични средства – частна собственост на човека, който ги трупа/, е  единственото, което държавата го задължава,  т.е непременно да спестява в тази сметка. Човек няма  свободата да реши да не спестява. Когато веднъж това спестяване  обаче е извършено, парите са си негови. И когато един ден човек се пенсионира, може да разполага с тези пари, те могат да бъдат наследявани от наследниците му и т.н. Сега се оказва обаче, че това не е вярно по новото предложение и  че тези пари влизат отново в някъкав общ дял, от който ще се плаща пожизнена пенсия, но  човек не може да разполага с тях и парите да бъдат наследявани от неговите наследници.  Намаляването на правата  да се разпорежда човек с нещо, което е негова собственост, очевидно означава ограничаване на правото му на собственост. Т.е. някой друг го отнема това право и започва той да се разпорежда с него – в случая това е държавата и затова може да се използва думата национализация, одържавяване, а може, ако искате, да се нарече и лично отнемане от г-н Горанов.

По думите на Ганев обществото може да реши въпроса. Ако българите се съгласяват с това, което се предлага, и съответно гласуват на избори така, сякаш  не е някакъв проблем за тях, ако бъде прокарано решение през Парламента, очевидно тези, които го предлагат, са били прави. Въпросът е, че в случая имаме следния казус: първият стълб на българската пенсионна система е разходопокривният, този, при който текущите пари, които се взимат от осигуровките, за да се плащат за сегашните пенсии, не издържа финансово. Той е фактически във фалит. Според Ганев не съществува ниво на осигуровки - дори да ги удвоят, утроят, този стълб  пак не може да издържи. Не е възможно сегашните нива на пенсии да бъдат финансирани с каквито и да било нива на осигуровките при сегашното съотношение на работещи към пенсионери.  Този стълб в България при сегашната демографска картина и нейната динамика  е фалирал. Оттам нататък неистово се търсят начини той да бъде финансиран, да се слагат смокинови листа  пред факта на фалита, заяви Ганев. По думите му седемте милиарда натрупани в частните пенсионни фондове, са изключително примамливи пари и те могат да решат проблема за около година, година и половина. След това обаче те пак ще изчезнат, пак ще имаме фалит, но  ще имаме  време, в което някои хора ще бъдат добре, докато парите се харчат.  От поне 6 години насам български финансови министри, по някаква причина винаги свързани с управление на ГЕРБ,  се опитват да сложат ръка върху тези средства, следвайки светлия пример на държави като Аржентина, Унгария и т.н. Големият проблем  е, че през 2011 г. Конституционният съд реши, че това е противоконституционно и така просто не могат да бъдат вземани парите.  Ако си спомняте,  това се отнасяше само за професионалните фондове, подчерта Ганев. Сега се търсят всячески други начини и  това прозира като мотивация  и в решението, държането на пари в частния пенсионен стълб да стане също толкова непривлекателно за хората, колкото държането на парите в общия кюп на първия стълб и хората доброволно да се съгласят оттук нататък  парите им да отидат в НОИ. Стопанска реалност е тоталният фалит на първия стълб на пенсионната система. За съжаление тази реалност трябва да бъде съобщавана. Всяка разходопокривна система е фалирала по определение, когато населението застарява и намалява. Според икономиста  три са възможностите за изход от ситуацията: драстично да падне нивото на пенсиите,  драстично да се увеличи пенсионната възраст  или до безкрай да продължи сегашната практика на финансиране на пенсиите с общите данъци. Това политически никой не го казва на българите, но е факт от живота, заяви икономистът Георги Ганев. Той определи като рецидив поведението на финансовия министър Горанов  насред празници да инициира обявяването на огромни промени, засягащи съдбините на милиони българи и то  за десетки години напред.  Защо е това бързане, попита реторично Георги Ганев. Повече чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56