Що е то „бавен“ туризъм и каква е неговата философия. Какво предлага той, има ли бъдеще и защо се превръща във все по-предпочитана алтернатива от туристите по света и у нас – на въпросите отговаря доц. д-р Велина Иванчева Казанджиева – Икономически университет Варна.
Бавният туризъм набира популярност през последните 10 години. Той е алтернатива на масовия туризъм и форма на специализирани туристически пътувания. Става въпрос за съвременна концепция за пълноценни индивидуално осмислени туристически дестинации, лишени от динамиката на масовия туризъм и от неговия стрес. Бавният туризъм не може да се практикува в масови курорти, а за него са подходящи селските и неурбанизираните райони, автентичната среда. Това подчерта доц. д-р Велина Казанджиева.
По думите й тези нови форми на туризъм се появяват в резултат на разширяване обхвата на концепцията за забавяне на темпото на живот, която намира отражение и в сферата на отдиха и пътуванията и се съчетава с движението за „бавните градове“, което за първи път се появява в Италия през 1986 г. Тогава италиански привърженици на висшата кулинария излизат на протест в Рим срещу верига за бързо хранене и протестират срещу хомогенизацията и стандартизацията на бързото хранене. През 1999 г. в Италия се основава движението „бавно хранене“, а по-късно и „бавни градове“. Понастоящем в света има около 200 градове определени като като „бавни“ и подходящи за този вид туризъм. От тях 70 са в Италия, но такива градове има още и в САЩ, Южна Корея, Великобритания, Турция, Германия.
Като по-важни критерии за „бавните градове“, според които те и се сертифицират, се определят градовете с население до 50 хиляди души, без движение на коли в центровете, ограничение на скоростта за движение, в тях няма вериги за бързо хранене и супермаркети, използва се природосъобразна енергия, развиват гостоприемството и селското стопанство подчерта доц. Казанджиева. Те непрекъсното са подлагани на проверка и ако някой град не отговаря на критериите, бива изключван своевременно от това световнопризнато движение.
Промяната на предпочитанията към бавни пътувания и търсенето им от туристите се случва тогава, когато тези туристи са натрупали повече туристически опит, уточни доц. Казанджиева.
Повече чуйте от звуковия файл..
Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. В момента Китай доминира световното производство на мед. Вносът на мед от Китай и Украйна тревожи най-много българските производители, тъй като този мед често е с добавени захарни сиропи и не отговаря на стандартите на Европейския съюз (ЕС). За сметка на това обаче е по-евтин и подбива с цените..
Адвокат Георги Баев обясни как работят Р егионалните центрове за консултиране при домашно насилие, в какъвто и той работи. Такива центрове могат да бъдат открити към всяка адвокатска колегия. В района на Пловдив има два - в Пловдив и в Асеновград. В тях има постоянни дежурни и след като пострадал се обърне към тях следва среща с адвокат, оформяне на..
Като дясна партия ГЕРБ няма да подкрепи предложението на левицата за пределна надценка на основните хранителни продукти у нас – заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Пловдивска област Цвета Караянчева . Народната представителка от ГЕРБ заяви, че ролята на държавата е да създава конкуренция и да подкрепя бизнеса. "Няма да..
В Пловдив лекарите имат сериозен успех в роботизираната хирургия, за уникалната операция разговаряме с д-р Анастас Чапкънов , д.м., ръководител на клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ Каспела. За първи път в България с помощта на роботизирана система DaVinci беше извършена животоспасяваща операция от този вид. От Каспела определят като и..
Тази седмица слушаме истории, разказани от журналиста от БНТ Пловдив Димитър Димитров. Репортер, който се чувства еднакво сигурен когато отразява инциденти, протести, избори, военни и исторически събития, но и когато говори с рибари и ловци, които го покоряват с колорит и автентичност. Идва от Велико Търново и остава в Пловдив, реализирал своето..