Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има страх и паника в партиите

| обновено на 10.08.16 в 10:29

Лятото се оказва време не само за почивка, но и за наместване на политическите пластове преди решителната битка за президентските избори.

Объркани, раздирани от вътрешнополитически страсти – така изглеждат левите и десни партии. По темата разговаряме с доцент Мира Радева от катедра „Приложна и институционална социология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Всички партии изглеждат като щрауси, които се опитват да заровят главите си в пясъка. Българското общество, българската политическа класа и българската демокрация, са в много тежка криза. Ние всеки ден усещаме това на гърба си. Факт е, че през втория мандат от управлението на ГЕРБ се показаха много дефицити. Но те не са само на ГЕРБ като политическа партия, но и на цялото политическо устройство, на цялата демократична система, коментира Мира Радева.

Не е случаен факта, че през годините българите търсят промяна в политическия модел. Причината е, че те не се чувстват удовлетворени от работата на институциите.

Липсата на кандидати за предстоящия президентски вот показва, че има страх и паника в партиите.

Този страх и тази паника са естествени, тъй като през годините не е направено необходимото за да се свърши необходимата работа, обясни доцент Радева.

Според нея Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, което налага търсенето на обединяваща фигура.

Обединител може да бъде популярен човек, който да примирява различните партийни тенденции, но на терен няма такава личност. БСП се опитва да се обедини около кандидатурата на генерал Радев, но той е много слабо популярен човек и шансовете му не са големи, допълни Мира Радева.

Предстои много непредвидим вот, със слабо участие на гражданите, категорична е социоложката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23