Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова ликвидира обединението на левицата и подари вота на Борисов

Партия АБВ няма да подкрепи кандидата на БСП за президент, реши Изпълнителният съвет на партията. След консултации АБВ ще обяви как ще участва във вота за държавен глава. 
Решението идва след като БСП прекрати преговорите за коалиция за президентските избор с АБВ. От партията на Георги Първанов определиха акта на социалистите като недопустимо поведение към партньорите

Корнелия Нинова сложи точка и кръст на възможността да бъдат спечели изборите за президент от левицата, на възможността да левите да се обединят и което е още по-лошо - да се случи промяна в България, коментира в интервю за Радио Пловдив Трендафил Величков, говорител на партия АБВ. И се убеждавам все повече, че мотивите на „Позитано“ да торпилира случването на обединената левица и възможността да се явим заедно на президентските избори, не са политически. 

Ние извървяхме дълъг път за обединение на левицата. Той започна още когато учредихме АБВ и обявихме, че левицата трябва да се промени. Оттогава не спираме да работим в тази посока, каза Величков.

Ние обявихме, че идват исторически избори за президент и сега България ще избере пътя, по който да върви. Това, което сега се случва на „Позитано“ няма нищо общо със здравия разум, нищо общо с идеята за общи действия в името на България, посочи той.

Ние бяхме толерантни към БСП, изчакахме всички вътрешнопартийни процедури, за да започнем разговори с тях, договорихме се за всичко, за да бъде открита равноотдалечена фигура за кандидат за президент, фигура, която да е избираема и добре приета от цялата левица.

И сега изведнъж поведението на Корнелия Нинова и цялото партийно ръководство на БСП е необяснимо. Нинова сложи точка и кръст на възможността да бъдат спечели изборите, а и на възможността да се обедини левицата и още по-лошо да се случи промяна в България – страната да избере нов път и посока.

Според Трендафил Величков БСП не иска да спечели изборите и саботира процеса,. Именно заради това решихме да предложим свой кандидат за президентските избори. Правим го, за да има, все пак, надежда за лявото, каза Величков.

Той добави, че Корнелия Нинова е надминала Сергей Станишев по абсурдност на поведението си. Той поне симулираше, че ще прави кампания, а тя и от това се отказа. Тя просто не иска да печели избори. Решението на БСП да прави Инициативен комитет за подкрепа на кандидата за президент е безмислен номер, а и така структуриран инициативният им комитет е просто фенклуб.

Повтарям, че мотивите на „Позитано“ да прекрати преговорите с АБВ за общ кандидат за президент, не са политически. Какви точно са те обаче ще трябва да попитате Корнелия Нинова.

Иначе е ясно - когато разбиеш лявото с един ход правиш услуга на Бойко Борисов. Оттук нататък, каквото и да обясни Корнелия Нинова, то просто няма никакъв смисъл, каза в заключение Трендафил Величков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23