Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществена тайна е, че се търгуват медицински направления

Според д-р Иван Кокалов, който е член на надзорния съвет на НЗОК, през последните години, независимо от окраската на финансовите министри, всички бюджети на държавата са определяни като консервативни. 

По думите му, те са такива, защото финансирането на дейности като здравеопазването е недостатъчно. Той смята, че бюджетът  ще бъде по- добър от тази година, но няма да създаде комфорт в болничната и извънболничната помощ.

Кокалов коментира, че това е причината недоволни от бюджет - 2017-та да са отделните гилдии в здравния сектор.  Логиката изисква в една доболнична помощ да се влагат повече средства. Доболничната система трябва да е филтър за болничната система. Не мога да кажа, че това се случва, още повече, че реформата замря. Същото важи и за болничната система, където се правят опити за контрол на средствата, коментира членът на НС на НЗОК.

Той е категоричен, че лимитите не са билет за кино, а филтър за достъп до специалист или болница и начин за ограничаване на излишните харчове. Средствата тази година за направления бяха повече и недоволните по- малко, подчерта надзорникът и добави, че е обществена тайна, че се търгуват направления. 

Болниците, ако не правят нарушения няма да се санкционират от НЗОК, каза още д-р Кокалов. Неговата теза е, че от санкции се страхуват тези, които заобикалят закона. Касата не може да бъде упреквана, че затяга контрола върху обществения фонд, обобщи още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01