Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мажоритарна система от чист вид е политическа екзотика

Идеята за новия законопроект на ГЕРБ  е под натиска на резултатите от референдума. Обединените патриоти  обаче, няма да подкрепят такава промяна. По-скоро ще се търси някакъв  компромисен вариант.  Това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. 

Според него промяната в избирателния  кодекс ще е козметична или повърхностна. 

Няма политик в България, който с лека ръка да пренебрегне такъв голям процент от българските избиратели, гласували за мажоритарен вот. Политиците обаче, ще пофлиртуват, но едва ли ще приемат такава промяна за каквато гласуваха хората в референдума. Най-голяма полза от мажоритарната система ще имат големите играчи. В това число и ГЕРБ.  БСП защитават една смесена избирателна система. Така наречения "немски мажоритарен модел". 50%  от мандатите ще  са от пропорционален избор и 50% от мажоритарен избор. Все още не знаем какво обаче, включва законопроекта на ГЕРБ. Смесената система има одобрение и в ляво, и в дясно. Дали обаче ще работи добре в България, трябва да се анализира, категоричен е Петър Чолаков.

По думите му основното преимущество на смесения модел  е, че той спира "железния закон за олигархията", който е свързан с ролята на политическите партии в една избирателна система . Дава се възможност да се гласува за личности. 

Тази избирателна система е възприета в много страни по света. Експертите смятат, че тази система ще даде възможност по-добре да се видят предпочитанията на гражданите. Огромно значение има как ще бъдат определени районите, което ще е и един от големите проблеми, допълни експертът.

Според него мажоритарна система от чист вид е чиста екзотика. 

Българското общество е в дълбоко разделение и такава система би се превърнала в система, която задържа статуквото, смята анализаторът.

Цялото интервю с политолога Петър Чолаков и отговор на въпросите -  кой печели от тази промяна в Изборния кодекс и дали се очертава нова политическа карта на България,  и дали предстои  пренареждане вътре и извън парламента, може да чуете в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24