Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО не е Дядо Коледа, за да подари имот за пловдивска опера

Автор:

Ще има нов подход по отношение на предоставянето на военни имоти на други институции. Това каза пред журналисти на полигона "Црънча" министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод намеренията на Инициативен комитет от Пловдив да поиска щаба на 68-ма бригада "Специални сили" в града за Дом на операта. 

Министерството на отбраната не е "министерство на Дядо Коледа" и на мен ми е омръзнало да идват представители на различни институции с искане на имоти, добави Каракачанов. 

Когато Министерството на отбраната предостави някакъв имот, то ще иска реципрочно да получи някаква услуга или жест в замяна, добави той. Каракачанов добави, че когато искането е свързано с някаква обществена необходимост като разширяването на гробищния парк в Бакърена фабрика в София - ще има разбиране. 

Когато обаче става въпрос за атрактивни имоти за строителство по бреговете на морето или на други природни дадености - МО трябва да участва в тези проекти срещу процент от застроената площ. Не може да подаряваме имоти за жилища, а в същото време да плащаме наеми за домове на военнослужещите, подчерта военният министър. 

По думите му по-добрият подход е да има дълготраен финансов ефект от стопанисването на имотите вместо еднократната им продажба. В тази връзка добави, че подкрепя идеята на Областния управител на Пловдив Здравко Димитров за ремонт и възстановяване в автентичен вид на сградата на Военния клуб в града. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висши военни наблюдаваха демонстрация на способности на 68-ма бригада "Специални сили" в района на Специализирания учебен център "Црънча" край Пазарджик. 

По време на демонстрацията бяха изпълнени различни типове парашутни скокове и стрелби, както и задачи по неутрализиране на терористи в автобус и сгради. Учението се проведе за първа сертификация на тактическа група за специални операции от състава на бригада "Специални сили". 

Министър Каракачанов поздрави военнослужещите за показаните отлични способности. По думите му с така добре обучени войници България може да е сигурна и може да се гордее.

Пред журналисти министърът каза, че проблеми в армията има, но те се решават поетапно и като пример посочи снабдяването на бригадата с парашути. Трите милиона лева, които миналата година не са били усвоени, остават на разположение за реновиране на полигона в Црънча, добави Каракачанов. Отменена е старата обществена поръчка и в рамките на тази сума ще трябва да се опитаме да обновим центъра, каза той. 

Командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев каза, че когато се говори за оперативна съвместимост, показаното днес от командосите е наложената практика в партньорите ни от НАТО и всички модерни армии. С това, което разполагаме за момента, се стремим да използваме по най-рационален начин като ресурси, за да изпълняваме най-професионално служебните си задължения, подчерта командирът. 

Според него една по-усъвършенствана командна структура, по-добро снаряжение и въоръжение ще дадат много по-големи оперативни способности. Като най-належащо по отношение на оборудването той посочи личното снаряжение, средствата за индивидуална защита и автомобили. 

В учението участваха до 300 военнослужещи, авиационна, транспортна и специализирана техника на бригада "Специални сили" и ВВС. По данни на военното формирование тактическата група за Специални операции е в състав от близо 150 души и на 1 януари 2018 година ще застъпи за първи път 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на силите за отговор на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56