Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ е купен и с български капитали, но още неясно чии точно

Ако след година компанията бъде обявена за продажба тогава има скрит собственик

Васко Начев
Снимка: стопкадър

Къде се търсят съмнителните измерения на сделката за най-голямото ЕРП у нас питаме енергийния експерт Васко Начев. С него даваме прогноза и за последното предложение на Борисов АЕЦ "Белене" да бъде общ балкански проект с европейско финансиране. 

Васко Начев смята, че няма пълни основания да се твърди, че зад Гинка Върбакова стоят офшорни фирми. Той подозира, че е възможна атака и от изгубилите състезанието по тази сделка в Чехия. Все пак се продава държавна собственост на Чешката държава и те с лека ръка няма как да получат пари от офшорни компании, посочи Начев. 

По повод на  твърдението на Гинка Върбакова, че енергетиката у нас е стабилна Начев каза, че този сектор от икономиката беше действително много стабилизиран, и това се дължи на министър Теменужка Петкова, която подаде оставка. 

Енергийният експерт каза, че хората у нас се дразнят, защото няма много информация за фирмите и за личността на Гинка Върбакова. 
Това беше умишлено направено от една страна, защото част от нейните интервюта дават основания да се смята, че тя не е сама, и това дразни хората в определена степен, твърди още Начев. По думите му е ясно, че никога няма да разберем кой стои зад нея, при всички положения има и чешка, и българска връзка в тази покупка. 

Нека проследим останалите участниците в надпреварата, и може би има как да се засекат интересите, посъветва енергийният експерт. Не е коректно, че сега всички са изненадани за тази сделка и за фирмата "Инерком" заключи Начев.

Целият шум тръгна от Делян Добрев, но това беше направено, за да се насочи фокусът на обществото към сделката, нищо случайно нямаше, отбеляза той. По повод предложението направено в Лондон от премиера Борисов за финансиране на  Балканска АЕЦ в Белене Васко Начев смята, че Европа няма да даде нито стотинка за този проект. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Антоанета Христова

Изборите ще се решат от корпоративния и платения вот

В преполовената предизборна кампания говорим за нейния интензитет или по-скоро за липсата му, за купуването на гласове и тяхната цена и за шансовете след седмите поред избори да има правителство. Анализът в програма "Ден след ден" е на политическия психолог Антоанета Христова . Проф. Христова каза по повод купувачите на вот : "Усещането у хората..

публикувано на 11.10.24 в 16:12

Няма решение за транспорта до Труд и Войводиново

В събота и неделя на протест излизат пловдивските села Трилистник, Труд и Войводиново.  За пореден път те ще напомнят, че имат транспортни проблеми и неспазени обещания към тях от страна на местните власти. В Трилистник от миналата година настояват да се изгради жп надлеза, за да не изминават десетки километри по заобиколни лоши пътища или да се..

публикувано на 11.10.24 в 15:50

Първият частен пътнически влак все още загрява на старта

Все още не е ясно кога ще започне движението на първия частен пътнически влак у нас. Васил Лясков, изпълнителен директор на ПИМК Рейл Експрес-компанията, която има лиценз за пътнически превозвач, каза пред Радио Пловдив, че все още тече подготовка за това. "Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем конкретна дата за това. Все още сме в процес на..

обновено на 11.10.24 в 15:29
Веселина Карапеева

Обучението по математика трябва да се засили

Ще се стигне ли до увeличение на броя на децата, които се приемат в математическите гимназии, за което настояват водещи математици у нас?  Веселина Карапеева, директор на пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ заяви, че подкрепя идеята  да се дава шанс на децата да изучават профилирано и засилено предметите, към които имат..

публикувано на 11.10.24 в 11:00

Трети сезон на EX ANTE тръгва по Радио Пловдив от 3 ноември

От 3 ноември по Радио Пловдив стартира трети сезон на ЕХ АНТЕ с икономиста Георги Стоев. „Отново на фокус ще е икономическото и критичното мислене. Този път малко повече акцентирам върху това как родителите и учителите могат да помагат на децата да прилагат икономическо мислене в училище, а и в живота. Това е важно, тъй като живеем в..

публикувано на 11.10.24 в 10:23