Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата ЕС – Турция е деликатна и изключително трудна

koritarov
Снимка: БГНЕС

България  ще е домакин на срещата ЕС – Турция. Очаква се в понеделник в резиденция Евксиновград във Варна в срещата да участват и да разговарят председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Журналистът  Георги Коритаров коментира  за Радио Пловдив, че намеренията и очакванията от тази среща са както  да  бъде туширано напрежението между Брюксел и Анкара, така и  да се поднови  диалога между тях.

От намерението до постигането на конкретни резултати, обаче  има много  съществена разлика. Това ще бъде изключително трудна среща.  Очакванията и нагласите от една страна от ЕС към Турция, а това са очаквания, свързани с коригиране и подобряване на състоянието  за човешките права, с евентуални знаци, че  Турция ще преосмисли политиката си  и поведението си в Северна Сирия,  по-специално военната операция срещу сирийските кюрди .  Това са очаквания от страна на  ЕС спрямо,  които  Анкара излъчва срещуположни послания. Послания, в които може да прочетем точно обратната готовност на Турция  - не да се вслуша в призивите на Брюксел, а точно обратно да убеди евросъюза в своята правота, посочи Коритаров

Той допълни, че допълнителен повод за притеснение е, че вместо да се влиза във формат за намаляване на напрежението и на сигнали на адаптиране на взаимните интереси и очаквания едни към други,  сякаш Анкара и ЕС започват да говорят на различни езици и да излъчват различни формули на очаквания за изход от срещата.

Тук има един парадокс.За Анкара и успех и неуспех в политически план е в символиката на това, което би интерпретирал Ердоган еднакво успешно. Ако срещата се провали, турският президент  ще каже - аз обяснявах ли , че политиката на ЕС е лицемерна, ако има успех -то това ще бъде представено като успех в резултат  именно на политката на Ердоган, допълни журналистът.

ЕС е в тежка позиция, защото липсва  концепция и конкретизация на стъпки и подреждане на очквани цели и резултати по степента на тяхната значимост.

Ключов въпрос е какво печели и какво би изгубила България от една такава среща, припомни анализаторът. 

По думите му Борисов е положил много усилия, за да бъде осъществена тази среща и се е показал като истински говорител на Анкара пред Брюксел в най-добрия смисъл. Всичко това е било направено, за да се  гарантира национална сигурност на страната. Според Коритаров  това е добър ход на премиера  за страната ни и може да има стратегически успех.

Българският интерес е неделима част от интереса на Еврпопа, от сигурността на Европа, от демократизацията на Европа, от идеята за разширяване на съюза към други цивилизионни зони и други култури. За мен това е в основата на българския интерес , а всякакви други теми свързани с исторически, анахронични проблеми, които трябва да търсят решение си, но  не им е мястото във Варна, допълни журналистът


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23