Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е огнивото, запалило Свободата на България

Какво е Левски за България - рожденият ден на  Левски всъщност е рожденият ден на Свободата на България. Той е единственият син, най-великият, който, ако ние българите нямахме Бог, щяхме отново него да изберем,защото той е примерът, надеждата ни, че бъдещите поколения чрез тази връзка с Левски и България ще останат във Времето. И България ще продължи да съществува, заяви заместник-председателят на общинския комитет „Васил Левски“ – Пловдив инж Дончо Дончев. 

Хората го обичат не защото е различен от тях, а защото е дълбоко истински и български. Левски е огнивото, което запали свободата на България и осъществи чрез личния си пример, храбростта, липсата на страх от смъртта. Това е Левски и затова народът го обича и истинските българи се съизмерват с него.

По думите на Дончев младите хора на България още от възрастта си, когато започват да си задават въпросите кои са те, как стоят в тази атмосфера на патриотизъм между истинското и девалвиралото, което им се поднася, са зависими и от словото, което им се поднася. 

И ако те почувстват, че мислещите хора като тях са истински, а те жадуват да чуят истинско слово сред огромното словоизлияние на всякакви думи по интернет и медии, ще открият златните зрънца на истинските слова за Левски. Те ще ги намерят и от златния прах ще изковат златната роза на патриотизма си и обичта си към България. Нарочно използвам тези думи, защото, когато човек е искрен, хората ще му повярват и в това аз съм убеден.

Левски отдавна вече е светец в душата на народа български и дали Църквата ще го канонизира или не, е административен акт. Един англичанин, учил в Пловдив българчета преди време, беше казал, че ако вие българите имате нужда от Бог, вие го имате в лицето на Левски. 

 Имам надежда за патриотизма, който трябва да пренесем като щафета на младото поколение. Виждам погледите на хората, които ще поднесат цвете пред Левски – поглед на признателност, на боготворение пред Левски и искам днес пред паметника на Апостола да дойдат много, много хора.  Днес празнуваме рождения ден на Левски – рождения ден на свободата на България.  

Левски е огнивото, което  запали свободата на България и осъществи чрез личен пример.

  Верую

Стига ми да имам на света

Един оставил и олтар и расо Дякон,

Един метох да имам нейде или  одая,

Където в съдбовен час да зная, че ме чакат.

Над кръст и над пищов във вярност да се закълна

За род и за земя курбан да стана на бесило,

Когато на България потрябвам за огниво! 

Дончо Дончев

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21