Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Герев за усмивките и депресиите на август

Психиатърът Д-р Веселин Герев коментира  колективния стрес след катастрофата край Своге и защо през най-предпочитания за почивка летен месец август, много хора чувстват дискомфорт, особено тези, които са в отпуск.

Д-р Герев каза, че трагедията с автобусната катастрофа край Своге, е повлияла на всички. 

Катастрофата край Своге ще се отрази трайно на психиката на целия български народ, защото това е една много голяма трагедия. Разбира се, всички ние ще продължим да скърбим месеци наред докато успеем да преодолеем този тежък психически шок, който идва в най-приятния месец на отпуските. Всеки от нас ще се опитва да си обясни как се е случила  тази трагедия, един вид на форма на психична защита, на отрицание и страх от това да не би и на нас самите в бъдеще да ни се случат такива неприятни моменти. Разбира се, такъв случай действа и подсъзнателно и по-скоро страхът действа в повечето случаи, защото всички ние сме хора динамични, всички сме в движение по шосетата на България и утре може на всеки от нас това да се случи. И когато човек тръгва на път или когато минава край мястото, където е имало пътно-транспортен инцидент винаги се задейства онази невидима психична лампичка на страха и на безпокойството и на съпреживяването, че това може да се случи и потърпевши може да сме и ние.

Най-често срещан в практиката е посттравматичният стрес. Той е описан за пръв път за войната във Виетнам, има все още няколко стотици живи участници в тези събития, които още преживяват ужаса на войната във Виетнам. Така че много от хората, които са били свидетели на тези събития, ще го преживяват с течение на времето. Разбира се, тогава когато мислите на тревога, на безпокойство станат толкова натрапливи, че човек не може да се освободи от тях и това пречи на неговото функциониране трябва разбира се да потърси и специализирана помощ при психиатър. В краен случай. Общо взето повечето хора са устойчиви психически и успяват да се справят с такива стресови ситуации сами.

За измъчващия мнозина отпускари въпрос, защо не се чувстват достатъчно отпочинали, д-р Герев поясни, че такава е психиката ни, в първите няколко дни на отпуската не можем да се отпуснем достатъчно и ни преследват проблемите от работния ни цикъл, а към края на отпуската и в първите дни от връщането на работа, отново са необходими няколко дни за връщане към обичания режим. 

Но, подчерта той, август наистина е много хубав месец. 

За усмивката на август – разбира се, колкото повече слънце има, толкова повече човек се чувства по-спокоен и по-щастлив и пожелавам на хората да се насладят на хубавото време и да го прекарат с приятни хора и да си доставят приятни емоции.

Цялото инетрвю с д-р Веселин Герев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23