Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на виното е отпечатък от реколтата на грозде и региона

За Коледа са подходящи червените вина

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив пожелаваме "Честит имен ден!" на доц. д-р Христо Спасов от УХТ и член на Съюза на енолозите. Говорим за доброто вино, като традиция, философия и бизнес. 

Доц. Христо Спасов каза, че според него първо виното е било бит на хората, второ е философия и в някакъв момент е станало и бизнес, защото много хора по света влагат своята същност в тази напитка. 

По-скоро не познавам хора, които не пият вино, има такива които само опитват, но абсолютно недокосващи вино не познавам, каза още доц. Спасов. 

По повод на факта, че у нас се търси повече червеното вино, той смята, че това се дължи на даденостите на региона ни, като климат, почви и така нататък. Аз напълно отговорно мога да заява, че напр. белите ни вина са много качествени, но с помощта на техниката, подчерта още енологът.  

Изминалата година е била добра за винопроизводителите, и ще бъде разнообразна като добиви и производство. Качеството е ясно за белите вина, при тях то е отлично, за червените вина ще станат ясни показателите през лятото на 2019-та и дори до края на годината, посочи доц. Спасов. 
За Коледа месата на масата са по-червени и тлъсти, и затова е важно да се комбинира с подходящото вино, то е по - плътно , здраво и червено вино, за да пасне с отрупаната трапеза, заключи енологът.

доц. Христо Спасов, УХТ и Съюз на енолозитеЗа пазарите навън: Чуждият пазар е във фаза на свръхпроизводство, притеснението ми е че след 10-15 години ще имаме инвазия на китайски вина и у нас, прогнозира доц. д-р Христо Спасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09