Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мини енергото направлява гласовете в "Столипиново"

Да провокира разговор и  консенсус по проблемите на квартал "Столипиново". Тази цел си поставя БСП в Пловдив. Първа стъпка е организирането на Кръгла маса, на която местната власт, депутати и представители на ромската общност да обсъдят варианти какво да се прави. Според левицата приоритетни са три теми -  образование, здравеопазване и незаконно строителство. 

Йордан Василев, лидер на БСП в район „Източен“ сподели своя опит в квартала. По думите му малко организации вземат голямата част от парите за интеграция, а смислените проекти не получават подкрепа. 

Според него действия, като тези, които последваха след случая във Войводиново - с бутането на незаконните къщи, не са приложими в Пловдив. Такива действия няма да доведат до промяна, а могат и да предизвикат повече напрежение.

В квартала къщите се залепени  една за друга и ако бутнем една може да паднат всички, каза Василев. Колкото до масивните- те не се вдигат за ден- два, в този смисъл строителството трябва да се спира в съвсем начален етап.  Освен това - не ясно как тези къщи получават ток и вода. 

"Малки енергодружества" работят там. Един е включен в мрежата и към него като паяжина се пускат кабели към други къщи. Съответно ползваният ток се плаща на този, който е регистриран.

Йордан Василев допълни, че част от канала за гласове по изборите минава точно от там, човекът, който "пуска" тока направлява и гласоподавателите.

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.

При представянето на идеите на левицата за изработване на "Стратегия за Столипиново" председателят на групата на БСП в Общинския съвет Николай Радев огласи и  питане до кмета на Пловдив, в което иска ясни данни за ситуацията в Столипиново: Какъв е действителният брой незаконни постройки; Какъв е общия брой на живущите на територията между бул. Цариградско шосе и река Марица и ул. Ландос и бул. Източен, по адресна регистрация и колко са  без такава; Какъв е броят на лицата до 16 години, които са в риск, включващ лоши битови условия и системно непосещаване на училище; Има ли информация за незаконни молитвени домове, тъй като от години се говори, че  оттам тръгва тиха ислямизация. 

По неофициални данни около 3000 са незаконно пребиваващите деца в Столипиново, 30% от децата, живеещи в квартала не посещават училище, по информация от 2016 година 74 трайно не посещават училище, а 385 имат документ за напускане на страната, посочиха от ще от БСП в район "Източен". 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23