Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освен морал, на депутатите е необходима и адекватност

Противодействието на корупцията по високите етажи на властта ще бъде фокус на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента в понеделник. Темата надхвърля сделките с имоти на знакови лица от политическата сцена и  отвежда към въпросите  за  невъзможното доверие  към политическата класа, за състоянието на държавността и за компрометираните истини, които партиите предстои да трансформират в  послания.

Кризисен пиар и политика в действие в очакване на  сбъднати  надежди – задача с повишена трудност –  политическият пиар д-р Eвелина Христова, преподавател в НБУ  и член на Етичната комисия на Българско дружество за връзки с обществеността.

Ситуацията в момента е силно предизборна и то по един наш български начин. Тя е е, че се изместват темите от конкретно предстоящите избори за ЕП с всякакви битки между листите. Те започнаха преди листите да бъдат обявени, заяви д-р Евелина Христова. 

Забелязваме кампании и говорене срещу опонента, а не – за политиките, които ние предлагаме за съответната личност или листа, да бъдат подкрепени като политика през следващите години. Това е обезпокоително, защото  в тези престрелки „срещу“ се замърсява цялата обществена ситуация и атмосферата за живот в държавата става много неприятна.

Вижда се, че цялата среда е негативна. Това, което много ме притеснява е, че сега вече започваме да виждаме битки  освен  между партии, а и срещу  хора в рамките на коалиции и битки  за местата в листите. Моето предвиждане за това, което ще се случва, ще има все повече негативни комуникационни послания.  

По думите на Христова, на обществеността ще бъде трудно да повярва да посланията, но нишата за успешна комуникация е тя да бъде изградена върху позитиви.

Необходимо е и да се прави разлика между работата на журналистите и работата на пиарите. Има и етичен кодекс на журналистиката, за спазването на който е необходимо да се поговори.  Налице е отклонение от професионалните ценности, които сме си начертали, по отношение на честност и ангажираност.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21