Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът предлага 300 лева стипендии за инженерните науки

Бизнесът предлага стипендия от 300 лева за специалности с недостиг на кадри, какви са инженерните. 

Другото предложение, което отправят от Асоциацията на работодателските организации е задочното обучение да се субсидира с 50 на сто от издръжката за редовен студент. 

Четирите организации на работодателите, настояват в писмо до Министерствата на образованието и на финансите да се увеличи размера на издръжка на един студент „Технически науки“.  

По темата Живка Танчева разговоря с Цветан Симеонов, председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, той започва с исканията им:

Поетапно увеличаване на размера на издръжката на обучението за един студент по професионално направление „Технически науки“ чрез увеличаване на базовия коефициент от 2,4 на 5,0.

Задочната форма на обучение да се субсидира с 50 на сто от издръжката на студент – редовна форма на обучение, в съответствие с учебните планове, така както се обучават.

Целевата стипендия да нараства в съответствие с успеха и годината на обучение, като предлагаме базов размер от 300 лв. с цел да се насърчи влагането на повече усилия в обучението и задържането на студентите в учебното заведение до завършване на съответната специалност. 

Как системата на висшето образование приема новите мерки на бизнеса за повече инженерните кадри разказва директорът на Техническия университет - филиал Пловдив проф. Д-р Въльо Николов. Той посочи, че тези промени са обсъдени с ректорите на техническите висши училища у нас, и първите стъпки са да се увеличи издръжката на обучение на студентите. 

Проф. Николов посочи, че за ТУ дефицитни са машинните специалности, тези от електротехническата област, мехатроника и енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21