Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи със съвети за тестване на храни в домашни условия

| обновено на 26.04.19 в 06:18
6
Ивелина, Виктория и Лъчезар от ПГХТТ
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Осмокласници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив показаха пред минувачи на централния площад лесни и евтини начини сами да проверяват качеството на храната, която консумират. 

Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо демонстрираха химичните реакции, които показват качеството и произхода на храните. 

Те изследваха меда за наличие на примеси от течна глюкоза, натуралните сокове - за оцветители, а киселото мляко - за нишесте като стабилизатор. 

Ивелина показа как при смесването на купен мед със спирт се променя цвета му. "Това означава, че съдържа глюкоза, докато домашният мед остана същият".

Виктория изследва 2 вида кисело мляко за наличие на нишесте, което да удължи срока му на годност. "Когато добавим капка йод, ако цветът се промени в синьо-лилаво, значи има добавено нишесте и млякото не е качествено", обясни тя.

Лъчезар демонстрира как при добавянето на сода бикарбонат в натурален сок цветът потъмнява, тъй като плодовите киселини се свързват със содата. "Ако към сокът е с оцветители, цветът не се променя", обясни младежът.

Всички начини за проверка са лесно приложими в домашни условия, а контролът, особено на храните, винаги е важен, подчертаха осмокласниците от ПГХТТ.

Учителката Донка Николова обясни, че младежите с голямо желание и интерес са се включили в демонстрацията, за да засилят вниманието и интереса на потребителите каква храна консумират. "Все повече внимание се отделя на здравословното хранене, особено младите хора", заяви тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ПУ "П. Хилендарски" спечели проект за 20 млн. лв. по ПВУ

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е бенефициент на мащабен проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост.  Проектът е по компонент „Иновативна България“, инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна..

публикувано на 12.12.24 в 10:49

Криотерапията преборва хроничната болка

Може ли да се пребори хроничната болка? Отговор на този въпрос дава приложеното иновативното лечение за намаляване и премахване на хронична болка чрез замразяване на сетивни нерви  в МБАЛ „Света Каридад“ в Пловдив. То беше извършено от екипите на д-р Никола Миленкович в отделението по анестезиология и интензивно лечение, който разказа в  програма..

публикувано на 12.12.24 в 10:15

Ресторантьорите са в чакаща стачна готовност

Ако парламентът гласува връщане на ставката на ДДС от 20% върху дейността на ресторантьорите, ще започнем поетапни стачни действия.  Това заяви пред Радио Пловдив  заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на пловдивското сдружение "Тракия" Еньо Енев .  Той посочи, че всичките 36..

публикувано на 12.12.24 в 09:19

Има 10-15% шанс за редовно правителство

„Моята прогноза е, че е възможно да има редовно правителство, макар че шансът е много малък – според мен не повече от 10-15 процента“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът и политически наблюдател Иван Тропанкев. „ Ако има такова правителство, това ще е много добре за държавата. И дори то да е с къс хоризонт на действие..

публикувано на 11.12.24 в 16:36

Допълнителният налог ще доведе до закриване на минни компании

Компанията за добив и преработка на медна руда „Асарел- Медет“ в Панагюрище спря производството си тази сутрин, в знак на протест срещу предложението за допълнителното облагане на предприятията от минно - добивната индустрия с 900 милиона лева догодина. Машинните мощности на „Асарел-Медет“ спряха малко след 6.30 часа днес и това се случва..

публикувано на 11.12.24 в 15:37