Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо демонстрираха химичните реакции, които показват качеството и произхода на храните.
Те изследваха меда за наличие на примеси от течна глюкоза, натуралните сокове - за оцветители, а киселото мляко - за нишесте като стабилизатор.
Ивелина показа как при смесването на купен мед със спирт се променя цвета му. "Това означава, че съдържа глюкоза, докато домашният мед остана същият".
Виктория изследва 2 вида кисело мляко за наличие на нишесте, което да удължи срока му на годност. "Когато добавим капка йод, ако цветът се промени в синьо-лилаво, значи има добавено нишесте и млякото не е качествено", обясни тя.
Лъчезар демонстрира как при добавянето на сода бикарбонат в натурален сок цветът потъмнява, тъй като плодовите киселини се свързват със содата. "Ако към сокът е с оцветители, цветът не се променя", обясни младежът.
Всички начини за проверка са лесно приложими в домашни условия, а контролът, особено на храните, винаги е важен, подчертаха осмокласниците от ПГХТТ.
Учителката Донка Николова обясни, че младежите с голямо желание и интерес са се включили в демонстрацията, за да засилят вниманието и интереса на потребителите каква храна консумират. "Все повече внимание се отделя на здравословното хранене, особено младите хора", заяви тя.Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е бенефициент на мащабен проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът е по компонент „Иновативна България“, инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна..
Може ли да се пребори хроничната болка? Отговор на този въпрос дава приложеното иновативното лечение за намаляване и премахване на хронична болка чрез замразяване на сетивни нерви в МБАЛ „Света Каридад“ в Пловдив. То беше извършено от екипите на д-р Никола Миленкович в отделението по анестезиология и интензивно лечение, който разказа в програма..
Ако парламентът гласува връщане на ставката на ДДС от 20% върху дейността на ресторантьорите, ще започнем поетапни стачни действия. Това заяви пред Радио Пловдив заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на пловдивското сдружение "Тракия" Еньо Енев . Той посочи, че всичките 36..
„Моята прогноза е, че е възможно да има редовно правителство, макар че шансът е много малък – според мен не повече от 10-15 процента“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът и политически наблюдател Иван Тропанкев. „ Ако има такова правителство, това ще е много добре за държавата. И дори то да е с къс хоризонт на действие..
Компанията за добив и преработка на медна руда „Асарел- Медет“ в Панагюрище спря производството си тази сутрин, в знак на протест срещу предложението за допълнителното облагане на предприятията от минно - добивната индустрия с 900 милиона лева догодина. Машинните мощности на „Асарел-Медет“ спряха малко след 6.30 часа днес и това се случва..