Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите със Северна Македония са обречени на успех

Еврочленството на Северна Македония не може да става за сметка на България, с прекрояване на историята, и затова не се подкрепя безусловно от София - около това становище се обединиха участниците в Косултативния съвет при президента, свикан по темата.

Според доц. Стефан Дечев, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“, който работи по проблемите на българската и балканската история, новината от срещата е, че България ще трябва да изработи по- конкретна нацианалнта позиция. Срещата показва и стъпка към сваляне на напрежението между двете страни, защото декларира, че страната ни няма да се противопостави на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. 

Историкът бе критичен към работата на двустранната комисия до сега.

Тя не постигна особени резултати,защото и в двете държави има различни исторически разкази за едни и същи събития - от преподаването в училище до разбирането на елитите. Боя се, че все още няма яснота у българската страна какво точно очаква от македонската. Продължаваме да мислим, че 100% истина е у нас.

Комисията трябваше да работи по проблемите на историята, т.нар. „педагогика на мира“. Огромен опит има за тези процеси в Западна Европа след Втората световна война, но не се направи това, а се задълба в личности.

Според доц. Дечев и общественото мнение е подложено на нееднозначни сигнали.

Ако внимателно се слядят македонските медии от времето преди подписването на договора за добросъседство - антибългарската кампания е в голяма степен позатихнала, но в същото време медиите не са отворени за откровен разговор по исторически въпроси. И в двете страни. Има набор от дежурни хора, които повтарят едно и също.

И така дори общите формулиравки, постигнати в досегашните срещи в комисията, продължават да се интерпретират по различен начин от двете страни.

Въпреки всичко - преговорите са обречени да успеят, но докато това стане ще има още много провалени срещи на двустраната комисия, прогнозира доц. Дечев.

Цялото интервю може да се чеу в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06