Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев провокира тежка поляризация на обществото

Чухме в публичното пространство какви са позициите на Иван Гешев и едва ли отговорите му пред Висшия съдебен съвет днес ще обърнат представата за него - каза в предаването "Точно днес" Любомир Авджийски, директор на Центъра за мониторинг на правосъдието. Той е един от протестиращите срещу избора на Гешев за главен прокурор.

Главният прокурор трябва да бъде личност с доказан авторитет пред обществото и колегите си магистратати, да е показал резултати в борбата с корупцията, да е абсолютно безспорен  юридически авторитет. Господин Гешев, без лична нотка към него, го няма.

Авджийски припомни, че въпреки подкрепата от прокуроската гилдия, останалите, съдийската и дори консервативната и "мълчалива" адвокатска колегия са се изказали против тази номинация. Според него позицията на прокурорите не е изненада, защото те са в зависимост от настоящия главен прокурор.

Това е изключително поляризирана кандидатура. Неадекватно е, че прокуророската колегия държеше да е само една. Изказванията на Иван Гешев, процедурата на избор, това, че няма конкуренция, кариерното му израстване, липсата на резултати в бората с корупцията през последните пет години - формират негативната оценка към него.

Да, трябва да има фиксация върху този избор, репликира Авджийски, определението на Сотир Цацаров. Дори и политически лица да се изказват, това не изключва да се искат пълни аргументи от страна на поддръжниците на кандидата. Те трябва да убедят обществото, че бъдещият главен прокурор ще бъде независима фигура, безспорен авторитет и магистрат. 

А те не го правят добре, смята Авджийски, а изборът е абсолютно формален.

Президентът трябва да върне тази кандидатура, ако ВСС я утвърди, и да има нов избор с повече кандидати и прозрачна процедура.

Цялото итнтервю е в прикачения звуков файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21