Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сегашният модел на ТЕЛК не съдържа механизми за контрол

Случаят с ТЕЛК-овите решения за директора на пазарджишката болница и на 2-те ТЕЛК комисии там е поредният удар върху доверието на хората в тази система. Отвсякъде практиката крещи, че трябва да има смяна на модела, заяви в интервю за Радио Пловдив бившият социален министър Иван Нейков, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната политика.

Сегашният модел не съдържа механизми за предотвратяване на злоупотреби. Час по-скоро трябва да се приложи нов модел за определяне на работоспособността чрез модерната класификация на СЗО, наречена ICF. Това ще бъде стъпката, която ще бъде филтър, бариера пред такива рискове от злоупотреба в системата, посочи Нейков.

Сега сме направили така, че медицинската експертиза на ТЕЛК е "златно ключе", което отключва изключително много благини - от паркомясто до инвалидна пенсия, и то само на базата на решението за ТЕЛК. Този механизъм не съдържа елементи на контрол и затова трябва да се раздели оценката на 2 - медицинска оценка и такава на работоспособността, обясни експертът. 

Иван Нейков допълни, че има само доказателства в медиите за конфликт на интереси - но и всичко да е изрядно, трудно може хората да повярват, че който е бъркал в кацата с меда, не си е облизал пръстите

По думите му прокуратурата не може да наложи ефективни механизми за контрол, защото няма експертизата. 

Един от механизмите е чрез независима медицинска оценка, която НОИ да поиска при други специалисти дали дадена оценка е обективна, а не "мотивирана", допълни Иван Нейков.

Бившият социален министър похвали предлаганите от правителството промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се урежда изплащането на така наречената втора пенсия от частните дружества. Първите плащания ще са към жените, родени през 1960 г., които през есента на 2021-ва година ще имат право на втората пенсия. Иван Нейков обаче призова за ефективна система при оценка на въздействието на уредбата при плащането на втората пенсия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21