Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгнали да обикалят Европа с кемпери

Французи са под карантина в Сопот

Строгите мерки в Сопот остават в сила,категоричен е кметът Дойнов

| обновено на 19.03.20 в 15:51
4
Снимка: фейсбук на Деян Дойнов

Седем французи, сред които и две малки деца, са под карантина край лифта в Сопот, близо до Манастирска поляна.
Те са влезли в България на 12 март - семейство с кемпер от Гърция и друга жена, с микробус, от Румъния. В Сопот са от неделя вечерта, а ги открихме в понеделник сутрин, като веднага сме ги изолирали, разказа пред Радио Пловдив кметът на община Сопот Деян Дойнов.

По думите му французите са видимо здрави и нямат нужда от хоспитализация, а и веднага са били прегледани от лекар. Ще останат под карантина 14 дни.
"Разпоредил съм всеки ден да си мерят температурата и сутрин, като отида при тях, пишат на лист с едри букви колко им е температурата. Засега са добре", обясни Дойнов. Полицаи също ги посещават по няколко пъти на ден.

Кметът веднага е уведомил РЗИ - Пловдив и Областния кризисен щаб за предприетите мерки в условията на извънредно положение.
Тъй като французите заявили, че имат само 200 лв., Дойнов със собствени средства напазарувал и им занесъл храна. Ще го направи и днес.

"Все пак да не забравяме, че сме хора. Там има и малки деца. Гледам ги като свои, да не им липсва нищо", обясни градоначалникът.      

Директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева съобщи след заседанието на областния щаб, че днес ще бъдат връчени предписания на французите какво може и какво не може да правят по време на карантина. Те са се самоизолирали, не пречат на никой и са на края на града, друг е въпросът, че трябва да бъдат уведомени официално, обясни тя. 
Деян Дойнов не може да се начуди защо французите са тръгнали да обикалят Европа в условия на пандемия. "Явно така са решили, но аз съм избран да защитавам живота и здравето на съгражданите ми, затова съм предприел драстични мерки", заяви кметът на Сопот.

Той е категоричен, че областният управител Дани Каназирева неправомерно е отменила заповедта му за извънредни мерки във връзка с извънредното положение. С нея Дойнов затваря всички къщи за гости, хотели и търговски обекти в Сопот и Анево. 

"Тук сме на кръстопът в центъра на България, а само на 80 км - в Троян, вече има случай на КОВИД - 19. Изключително много хора минават през общината, затова съм взел драстични мерки", аргументира се кметът. Деян Дойнов допълни, че обмисля още по-строги мерки, включително и въвежането на вечерен час.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21